Companii

O cantina-restaurant atrage zilnic cateva sute de persoane care cauta o alternativa sanatoasa pentru masa de pranz

O cantina-restaurant atrage zilnic cateva sute de persoane care cauta o alternativa sanatoasa pentru masa de pranz

Clientii fideli ai unei cantine-restaurant sunt angajatii companiilor care activeaza in jurul acesteia, iar cele mai aglomerate ore sunt intre 12:00 si 15:00

12.03.2009, 00:00 6883

Maria Cristea este fondatoarea cantinei-restaurant Art Cafe, care functioneaza din anul 2006 intr-o cladire situata in centrul Bucurestiului, in locul unei foste cafenele. Inca de la 20 de ani a inceput sa lucreze ca bufetier si ospatar, dupa care s-a hotarat sa-si deschida o afacere proprie. "Am preluat firma Art Cafe inca din luna august a anului 2006 si am cumparat cladirea in care activeaza acum cantina la un pret de 48.000 de euro. Acum, platesc o chirie lunara de aproximativ 28.000 de euro primariei sectorului 3, pentru un teren de 300 mp pe care doresc sa-l cumpar si sa construiesc un hotel sau un camin de batrani", spune Maria Cristea, proprietarul Art Cafe.

Investitiile initiale au fost finantate de o societate la care a lucrat antreprenoarea. "N-am avut niciun ban la inceput. In prima luna am lucrat cu banii societatii, dupa care vindeam si dadeam banii inapoi societatii, iar mie imi ramanea adaosul", a precizat ea.
Din anul 1992, Maria Cristea a inceput sa lucreze cu bani proveniti din credite, pe care i-a folosit pentru a cumpara marfa si utilaje. Din primul credit, ea a achizitionat si o masina de inghetata, pe care a dat-o in functiune pe Calea Victoriei. Ulterior, ea a facut mai multe achizitii de spatii pe care ulterior le inchiria proprietarilor de magazine si o autoutilitara, necesara pentru demararea afacerii.
Acum, antreprenoarea face aprovizionarile din hipermarketuri, de la care primeste un discount de 8%. "Accidental, lucrez cu o firma mica. Daca ma duc intr-un angro si vad ceva ce-mi place, atunci cumpar. 80% din plati le fac numai prin banca", a mentionat ea. Pretul unui meniu oferit de cantina-restaurant este accesibil, conform antreprenoarei: o ciorba costa intre 4 si 5 lei, felul doi varizaza intre 8 si 9 lei, iar desertul costa 3 lei. Maria Cristea sustine ca produsele oferite de firma sa se adreseaza unei plaje mari de clienti, printre care se afla si reprezentanti de la Ambasada Frantei. Mai mult, ea a afirmat ca firma sa ofera mese festive pentru evenimentele organziate de Ministerul de Finante. "Am clienti care-mi spun ca daca am fi in Soseaua Oltenitei sau in Baneasa, tot la noi ar veni sa manance. Frecvent vin la noi angajatii institutiilor pe care le avem in jurul cantinei: banci sau diverse firme", afirma Cristea.
Antreprenoarea sustine ca in 2007 a avut o cifra de afaceri de aproximativ 600.000 de euro, din care circa 400.000 de euro provin numai din activitatea cantinei- restaurant Art Cafe.
Pentru ca a cumparat firma pe pierderi, Maria Cristea sustine ca tot profitul este folosit pentru a acoperi aceste pierderi.
In prezent, Maria Cristea are o participatie de 99% in compania Art Cafe si este asociat unic al companiei Flomar, in cadrul careia desfasoara activitati de inchiriere. Compania are acum 20 de angajati, la fel de multi precum erau si la inceputul activitatii, in anul 1992.
Firma ofera de asemenea servicii de catering si pentru unele evenimente, iar pretul unui meniu complet pentru 100 de persoane poate ajunge la 3.000 de lei. "Fac cu drag ceea ce fac pentru ca eu mereu sunt in bucatarie. Vin aici de la 8- 9 dimineata si plec seara, de multe ori chiar la ora doua noaptea", spune ea.
Tot la cantina-restaurant se pregatesc produse si pentru alte firme care activeaza in domeniu. "O prietena de-a mea are un restaurant cu autoservire si de ani de zile eu ii fac mancarea", a precizat Cristea.
Planurile de viitor ale antreprenoarei includ cumpararea terenului pe care activeaza compania si construirea unui hotel sau a unui camin de batrani care sa activeze pe langa cantina-restaurant.
O alta cantina este Serv. A.P. Stanciu, care a fost infiintata in luna august a anului 2007. "Inainte sa detin aceasta firma profilata pe alimentatie publica, am avut o firma de distributie de produse alimentare, care a functionat intre anii 1992 si 2007. Am inchis acea firma pentru ca au aparut in judet marile lanturi de hipermarketuri, ceea ce a facut ca distributia sa nu mai fie o activitate eficienta", a declarat Ioan Stanciu.
Inca din 1992, de la varsta de 33 de ani a inceput sa activeze pe cont propriu, avand o experienta acumulata din timpul practicarii profesiei de economist la firma de comert ICSM B.Herculane. "Acolo am luat repartitia dupa terminarea Facultatii de comert din cadrul ASE Bucuresti, promotia 1983", a adaugat el.
Primii clienti ai cantinei au fost tot angajati ai antreprenorului, care lucrau la firma sa de distributie, in jur de 60 de persoane. "Printre clienti mai erau si angajatii din cadrul Complexului Comercial John, unde lucreaza in jur de 125 de persoane. Dupa cateva saptamani, datorita pretului accesibil (12-13 lei/meniu cu trei feluri de mancare: ciorba, felul doi, desert, salata, paine), serviciilor bune si curateniei, numarul de clienti a crescut continuu", a precizat el.
Daca la inceput afacerea a demarat cu patru angajati - doi bucatari si doi ospatari -, in prezent cantina are sapte angajati permanenti.
Investitia initiala a avut o valoare de aproximativ 3.500 de euro si a constat in achizitionarea de mese, scaune, aragazuri, frigidere. "Pe parcurs am imbunatatit spatiul si am mai investit in jur de 10.000 de euro ca sa construim o terasa cu acoperis, am extins sala de desfacere, am modernizat toaleta si am facut un grup sanitar pentru personal", a mentionat el.
Antreprenorul sustine ca in 2007 cantina a avut o cifra de afaceri de aproximativ 30.000 de euro si estimeaza o cifra de afaceri in 2008 de circa 100.000 euro, cu un profit de aproape 4.000 de euro. "Pe termen mediu, intentionam sa mai deschidem un punct de alimentatie publica, care va avea probabil o linie de autoservire", sustine antreprenorul.
 
Art Cafe
 
  • Antreprenor: Maria Cristea
  • Infiintata in august 2006
  • Achizitionarea cladirii pentru cantina: 48.000 de euro
  • Investitii initiale: marfa, utilaje
  • Aprovizionarea se face de la hipermarketuri si are un discount de 8%
  • Preturi: 4-5 lei, ciorba, 8-9 lei, felul doi, 3 lei desert
  • Cifra de afaceri in 2007: 400.000 de euro
  • Numar de angajati: 20
 
Serv. A.P. Stanciu
 
  • Antreprenor: Stanciu Ioan
  • Infiintata in august 2007
  • Pretul unui meniu cu 3 feluri de mancare: 12-13 lei
  • Numar de angajati: 7
  • Investitie pentru achizitionarea de mese, scaune, aragazuri, frigidere: 3.500 de euro
  • Investitii ulterioare: 10.000 de euro pentru imbunatatiri
  • Cifra de afaceri in 2008: circa 100.000 de euro
  • Profit estimat pentru 2008: 4.000 de euro
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO