Companii

O clinică dentară din Piteşti face peste 1 mil. € pe an din tratarea străinilor

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Corina Mirea

14.07.2014, 00:00 4837

Răzvan Savu a devenit antreprenor în urmă cu nouă ani, când, după ce şi-a terminat stagiul de practică în stomatologie la Berlin, a decis să se întoarcă în ţară şi să-şi deschidă propriul cabinet.

Câţiva ani mai târziu, în 2009, s-a asociat un un român stabilit în Franţa, iar cabinetul stomatologic înfiinţat în Piteşti s-a transformat în clinica dentară Medical Tours Company (MTC), după o investiţie de 80.000-100.000 de euro. În prezent, aceasta are 40 de angajaţi, practică turismul medical pentru piaţa franceză, iar anul trecut a ajuns la afaceri de 1,5 milioane de euro.

„În 2009, Răzvan Savu şi celălalt asociat al său au închiriat o parte din ultimul etaj dintr-o clădire pe care o deţineam pentru a deschide clinica. Ulterior, businessul s-a dezvoltat şi odată cu venirea crizei MTC a rămas cel mai important chiriaş pentru mine, ocu­pând cu timpul şi aproape toate celelalte etaje. De la începutul anului am început să şi administrez MTC, întrucât Răzvan a plecat să dezvolte afacerea în Anglia, iar ceilalţi doi asociaţi sunt stabiliţi în Franţa“, spune Alin Mutu.  El a intrat în businessul MTC în ianuarie 2014, după ce clinica dentară pentru copii înfiinţată de Răzvan Savu în 2010 (Teddy Care) şi în care Alin Mutu voia să devină asociat a intrat sub „pălăria“ MTC. Mutu este de „meserie“ antreprenor, intrând în business încă din vremea studenţiei, când a „bătut palma“ cu un lanţ de benzinării pentru a construi o unitate pe un teren deţinut de el în Piteşti. De-a lungul timpului, el şi-a mai dez­voltat afaceri în imobiliare şi intenţionează să des­chidă tot în Piteşti un centru de divertisment indoor (acoperit – n.red.) sau să aducă un business  în horticultură, dar pentru care încă mai caută investitori.

Iniţial, deşi oferea servicii medicale stomatologice şi pentru piaţa locală, MTC a început să se axeze pe ideea de turism medical, în special pe pacienţii din Franţa, Anglia, Italia şi SUA. În prezent, circa 60%-70% din businessul MTC sunt generate de pacienţii străini (francezi), iar restul de pe piaţa locală (adulţi şi copii). Cei mai mulţi dintre cei 500-1.000 de pacienţi care apelează la serviciile clinicii în fiecare an au nevoie de implanturi dentare, reconstrucţii, dar şi corecţii estetice la nivel dentar. 

“Planul meu este să mai cresc puţin piaţa locală şi să diversific businessul pentru a creşte cifra de afaceri. Deja colaborăm cu un medic oftalmolog din Piteşti, astfel încât să oferim şi astfel de servicii pentru pacienţii străini şi vrem să introducem şi alte servicii complementare, cum ar fi cele de chirurgie estetică până la finalul anului sau la începutul lui 2015. Pentru noi asta nu ar genera costuri suplimentare, iar pacienţii străini ar beneficia de o paletă mai largă de servicii într-un singur loc”, mai spune Mutu.

MTC are în prezent 40 de angajaţi, dintre care 10-11 sunt medici stomatologi, iar tot atâţia sunt asistenţi. Circa 80% din personal este din România, dar clinica are şi patru medici stomatologi care vin din Franţa pentru a realiza implanturi dentare.

Anul trecut, Alin Mutu spune că MTC a ajuns la afaceri de 1,5 milioane de euro, iar în primele şase luni ale lui 2014 deja a încasat încă 1 mil. euro. Prin urmare, până la finalul anului, el estimează că businessul va trece de 2 milioane de euro.

 

Model de business

Fondatorii clinicii cunoşteau piaţa franceză şi totul a început printr-un site online şi ulterior prin semnarea unor contracte de colaborare cu medici francezi. Aceştia ofereau consultaţii pacienţilor, iar odată ce prescriau un tratament propuneau ca acesta să fie efectuat în România, unde acelaşi medic avea să îl realizeze.

Pe acelaşi sistem mizează MTC şi în prezent şi pentru pachete care pot varia de la 3.000 la 30.000 de euro clinica le oferă pacienţilor străini consult gratuit în ţara din care provin, tratament complet în România realizat de medicii care i-au consultat, deci francezi, dar şi români, transport de la aeroport la clinica din Piteşti, cazare la hotel, şofer, dar şi excursii în zone turistice precum Braşov, Curtea de Argeş sau Bâlea Lac. Pacienţii stau în România pentru tratament între cinci şi şapte zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO