Companii

O companie cu afaceri de 14.000 de euro a primit fonduri europene pentru resurse umane de 4,5 mil. euro

O companie cu afaceri de 14.000 de euro a primit fonduri europene pentru resurse umane de 4,5 mil. euro
09.12.2008, 18:52 280

Banii pusi la bataie de Uniunea Europeana pentru dezvoltarea resurselor umane ar putea fi tocmai colacul de salvare de care au nevoie departamentele de HR in scenariul in care companiile vor trebui sa taie din bugete in 2009.

Companiile, institutiile publice si organizatiile nu se inghesuie sa obtina banii pusi la dispozitia Romaniei de catre Uniunea Europeana prin intermediul Fondului Social European (FSE) pentru dezvoltarea resurselor umane.
Pana la data de 1 octombrie, dintr-un total de 1,23 miliarde de euro disponibili doar in acest an in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), finantat de FSE si Guvern, s-au primit solicitari de finantare de doar 676 de milioane de euro.
Autoritatea de Management, institutia care gestioneaza POSDRU, a "aruncat" pe piata cele 1,23 miliarde de euro in trei etape, lansand un total de 72 de linii de finantare.
In prima etapa, singura cu rezultate cunoscute, din cele 293 de proiecte depuse in perioada februarie-mai, doar 106 proiecte - cu o valoare de aproximativ 366 de milioane de euro, la care se adauga contributiile beneficiarilor - au fost acceptate si urmeaza sa primeasca bani europeni.
UE si autoritatile ofera cofinantare de pana la 85% din valoarea proiectului, restul de 15% fiind suportat de catre beneficiar.
Cele mai multe cereri de finantare depuse pana pe 20 martie au fost primite pentru promovarea culturii antreprenoriale - respectiv 51 de cereri de finantare, pentru promovarea oportunitatilor de ocupare in mediul rural - 27 de cereri - si pentru cresterea calitatii invatamantului superior - 25 de cereri.
Din totalul de 106 proiecte acceptate de Autoritatea de Management, doar patru au venit din partea companiilor private, in conditiile in care banii europeni destinati dezvoltarii resurselor umane ar putea reprezenta colacul de salvare pentru angajatorii care doresc sa investeasca in continuare in angajati, dar din cauza crizei sunt nevoiti sa taie din bugetele de formare profesionala. Cele patru companii vor primi cumulat 7,5 milioane de euro, adica 2% din suma totala alocata pentru prima etapa.
Cum functioneaza mecanismul fondurilor europene si ce anume i-a impiedicat pe angajatorii sa puna mana pe "closca cu puii de aur"?
"Anul trecut si anul acesta lucrurile s-au miscat mai greu si putem spune ca a fost o perioada de proba, atat pentru autoritati, cat si pentru beneficiarii fondurilor", declara Narcisa Murgea, consultant al Pno Grant Consultants, una dintre companiile care ofera consultanta organizatiilor interesate sa obtina bani europeni.
Cele 1,23 miliarde de euro puse la bataie prin intermediul POSDRU reprezinta doar o parte din totalul pe care organizatiile din Romania le poate accesa pana in 2013. Astfel, in perioada 2007-2013, valoarea fondurilor structurale destinate perfectionarii resursei umane depaseste 4,2 miliarde de euro.
Primii doi ani, 2007 si 2008, pot fi considerati de "proba", intrucat, pana de curand, nimeni nu stia exact cum functioneaza lucrurile cu exactitate: nici Autoritatea de Management si nici potentialii beneficiari. Astfel se poate explica intr-o prima faza de ce doar patru companii private din totalul celor care au depus proiecte in primavara au fost declarate castigatoare.
Cea mai mare finantare, de peste 4,5 milioane de euro, a fost obtinuta in prima etapa de Depro Inovatie, o firma de consultanta cu afaceri de 14.000 de euro in 2007, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finante. Actionarii Depro Inovatie sunt cateva persoane fizice din Spania si firmele Mytco 2002 si Kams Veinte Sistemas
A doua finantare ca valoare, de 2 milioane de euro, a fost obtinuta de Ascendis, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata de training.
"Proiectul nostru va fi implementat cu bani din Fondul Social European si este un proiect de informare a managerilor si a angajatilor din IMM-uri despre cum sa isi creasca afacerea. Practic, este un proiect de educatie antreprenoriala", spune Anca Barbu, PR manager in cadrul Ascendis. Dosarul proiectului a fost realizat de un consultant din echipa Ascendis cu experienta de peste cinci ani in managementul proiectelor cu finantare nerambursabila. Proiectul a fost depus in luna martie a acestui an si a fost acceptat, intreaga procedura de evaluare durand aproximativ o luna si jumatate.
Mai mult decat atat, Costea Dumitrescu, partener in cadrul Ascendis, declara recent pentru ZF ca pana in 2013 spera ca jumatate din cifra de afaceri anuala sa provina din bani europeni.
De asemenea, Carpediem Tehnologies, companie cu activitati in domeniul constructiilor, a obtinut fonduri europene pentru dezvoltarea resurselor umane in valoare de 2,5 mil. lei (670.000 de euro). Firma a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de circa 12.500 de euro si un profit net de aproximativ 290 de euro. Ultima in functie de valoarea fondurilor pe lista companiilor private care au primit bani europeni in prima etapa de alocare din acest an este firma Agroserv Management - cu afaceri de 24.300 de euro si un profit net de 1.570 de euro anul trecut -, care are ca obiect principal de activitate efectuarea de cercetari in domeniul stiintelor naturale si ingineriei, care a obtinut finantari de 2 milioane de lei (540.000 de euro). "Contributia firmei la suma totala a fost de circa 100.000 de euro. Practic, noi nu primim in mod direct niciun ban de la UE, ci in functie de realizarile noastre. Investitiile le realizam pe cont propriu, iar UE ne deconteaza cheltuielile, mai putin TVA-ul, daca ceea ce implementam are succes", spune Octavian Stefan Negrea, directorul general al firmei. El mentioneaza ca proiectul a fost realizat in parteneriat cu doua organizatii.
Inainte de a solicita finantare, companiile trebuie sa se asigure ca dispun de lichiditati. Astfel, sunt acordate rambursari financiare in etape, in functie de reusita proiectului. "Daca toate lucrurile sunt in regula, banii se deconteaza in maximum 45 de zile. Este o perioada cam mare, pentru ca beneficiarul proiectului trebuie sa suporte toata cheltuiala din propriul buzunar. Cu toate acestea, avem experienta altor fonduri in care decontul se facea in 90 de zile. Din acest punct de vedere, lucrurile sunt mult mai bune acum", spune Narcisa Murgea, consultant al Pno Grant Consultants.
Aceasta este de fapt si una din principalele constrangeri ale companiilor care se gandesc sa apeleze la fonduri europene.
"Depunerea efectiva a proiectului depinde foarte mult de colaborarea pe care consultantii o au cu beneficiarul. Mai exact, daca beneficiarul pune la dispozitia consultantului toate documentele necesare, dosarul cu acte poate fi completat si in doua saptamani. In caz contrar, pot trece si doua luni", spune Narcisa Murgea, consultant al Pno Grant Consultants.
Reprezentantii Autoritatii de Management sunt de parere ca in cazul proiectelor strategice, durata medie pentru demararea implementarii activitatilor este de trei luni de la data limita de depunere.
"In privinta proiectelor de grant, durata medie pentru implementare este de trei luni si jumatate de la depunerea cererii de finantare", spune Adrian Bodonea, director al Autoritatii de Management POSDRU.
Dupa strangerea tuturor actelor, scrierea proiectului nu dureaza mai mult de doua saptamani. "Cred ca realizarea unui astfel de proiect este destul de greoaie, pentru ca lucrurile nu sunt in totalitate clare, nici din partea autoritatilor, nici in ceea ce-i priveste pe beneficiari", afirma Murgea. Consultantul mentioneaza ca situatia nu este atat de grava, dat fiind faptul ca 2008 poate fi considerat un an de proba, pentru ca abia in acest an au fost deschise cererile pentru proiect.
Chiar daca doar foarte putine companii private au aplicat pentru finantarile deschise in luna februarie, Murgea apreciaza ca lucrurile au evoluat pe parcursul anului. "Lucrurile s-au schimbat din momentul lansarii cererilor de proiect din 8 iulie si 16 aprilie. Din informatiile noastre, fata de februarie, mult mai multe companii au depus proiecte. Acest lucru s-a datorat faptului ca lucrurile au devenit mult mai clare", spune consultantul Pno Grant Consultants.
Interesul in crestere pe care il manifesta companiile private pentru finantarile europene destinate dezvoltarii resurselor umane poate fi explicat si prin faptul ca multe din ele vor fi fortate sa taie din bugetele de resurse umane ca urmare a efectelor crizei economice.
"De asemenea, au depus cereri si companii care vor sa isi suplimenteze bugetele destinate formarii profesionale a angajatilor, in conditiile in care bugetele alocate nu sunt suficiente pentru acoperirea proiectelor pe care le au in desfasurare", spune Murgea.
Firma de training Human Invest, care a depus in septembrie doua proiecte pentru a obtine fonduri structurale pentru resurse umane, a fost asistata de consultantii de la Pno Grant Consultants, care s-au ocupat de redactarea proiectelor.
"Valoarea celor doua proiecte pentru care am aplicat este de 60.000, respectiv 180.000 de euro. Tot in septembrie autoritatile ne-au transmis ca documentatia depusa a fost in regula, iar acum asteptam raspunsul privind eligibilitatea proiectului", afirma Viorel Panaite, partener la Human Invest, care si-a bugetat o cifra de afaceri de 1,4 milioane de euro pentru acest an.
Furnizorul de servicii de formare profesionala este interesat sa depuna inca trei proiecte cu o valoare totala de 400.000 - 500.000 de euro, care vor fi realizate in parteneriat tot cu Pno Grant Consultants, care, in afara de Human Invest, mai colaboreaza si cu alte firme de training pentru obtinerea de fonduri europene, dar si cu jucatori importanti din IT&C si industria de prelucrare a carnii.
"Finantarile destinate investitiei in resurse umane sunt cautate de multe companii, pentru ca se cauta un plan de rezerva pentru scenariul in care vor fi nevoite sa mai taie din bugetele de resurse umane de anul viitor, pe fondul crizei financiare", mentioneaza Panaite.
Pana la sfarsitul lunii octombrie, cei interesati sa obtina bani europeni pentru dezvoltarea resurselor umane au depus 730 de proiecte, in valoare de circa 310 de milioane de euro, dintr-un total de peste 785 de milioane de euro disponibili.
In cadrul celei de-a doua serii de cereri, care a fost lansata pe 16 aprilie, persoanele juridice au depus 688 de proiecte pana la 30 octombrie, din care au fost selectate doar 30.
Termenul limita de depunere a proiectelor pentru seria din aprilie este 15 decembrie, in vreme ce pentru seria lansata pe 8 iulie data finala a fost 21 noiembrie.
Pana in prezent, niciunul dintre beneficiarii declarati castigatori de catre Autoritatea de Management in urma seriei lansate in februarie nu a primit bani europeni pentru a acoperi cheltuielile din cauza unei probleme legislative.
"La intalnirile organizate de Autoritatea de Management la care au participat toti beneficiarii selectati, acestia au sustinut necesitatea acordarii prefinantarii pentru inceperea implementarii proiectelor. Pana in prezent, beneficiarii s-au aflat in imposibilitatea inceperii derularii contractelor de finantare, deoarece nu au putut furniza un contract de furnizare de bunuri/prestare de servicii/executie de lucrari incheiat cu un operator economic pentru a beneficia de prefinantare", spune Adrian Bodonea, director al Autoritatii de Management POSDRU.
Proiectele de grant finantate din bani europeni nu au ca obiect principal subcontractarea sau alte tipuri de contracte de achizitie publica.
Problema obtinarii prefinantarilor de catre beneficiarii proiectelor a fost rezolvata dupa ce s-a decis eliminarea prevederii referitoare la prezentarea contractului de furnizare de bunuri/prestare servicii/executie de lucrari.
In cazul in care raman bani necontractati pe una dintre liniile de finantare disponibile din cauza numarului redus de cereri de finantare, Autoritatea de Management poate realoca fondurile ramase.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO