Companii

O companie israeliană analizează achiziţia activelor din România ale proprietarului AFI Cotroceni

O companie israeliană analizează achiziţia activelor...

Autor: Marius Oncu

24.02.2016, 11:38 696

Mai mulţi directori Melisron (companie deţinută de Liora Ofer, al cărei tată s-a născut la Galaţi) au vizitat recent proprietăţile din România ale Africa Israel Properties, o subsidiară a Africa Israel Investments, au afirmat sursele publicaţiei israeliene.

"Din câte se ştie, în prezent nu au loc negocieri de niciun fel între cele două companii, dar nu poate fi exclus ca astfel de contacte să aibă loc în viitor. Principala proprietate din România a Africa Israel este AFI Cotroceni Palace Mall, prezentă în rapoartele companiei cu o valoare de 1,9 miliarde de şekeli", scrie Globes.

Melisron este controlată de omul de afaceri Liora Ofer. Compania a făcut parte din grupul de companii înfiinţate de fraţii Sami şi Yuli Ofer, cetăţeni israelieni de origine română. Cei doi, născuţi în 1922, respectiv 1924 la Galaţi, au decedat în 2011. Familia acestora a emigrat în anii '20 în Palestina, teritoriu aflat la momentul respectiv sub mandat britanic. Grupul de companii ale fraţilor Ofer a fost divizat de aceştia în timpul vieţii pentru a pregăti succesiunea, iar afacerile din imobiliare, reunite în compania Melisron, i-au revenit lui Yuli. După decesul lui Yuli Ofer, fiica acestuia, Liora, a câştigat un proces cu fratele ei, Doron, în privinţa moştenirii şi astfel a obţinut controlul Melisron.

Posibilităţile de extindere în Israel sunt limitate pentru Melisron, având în vedere că este o piaţă imobiliară matură, pe care compania este deja unul dintre cei mai importanţi jucători. Extinderea către pieţe mai puţin dezvoltate este, astfel, o variantă mai atractivă.

Reprezentanţii Melisron, companie cu o capitalizare de 5,65 miliarde de şekeli (1,3 miliarde euro), şi cei ai Africa Israel au refuzat să comenteze informaţiile, potrivit Globes.

Cele două companii au în derulare un proiect comun, care vizează dezvoltarea de spaţii de birouri pe un teren de 13.000 de metri pătraţi din Tel Aviv, achiziţionat pentru 536 milioane de şekeli (124,5 milioane de euro). Melisron şi Africa Israel Investments deţin participaţii egale în proiect.

Melisron deţine şi operează, direct sau indirect, spaţii comerciale şi de birouri în Israel.

Grupul Africa Israel este prezent în România prin intermediul AFI Europe, companie cu proiecte şi proprietăţi, de asemenea, în Bulgaria, Cehia, Germnania, Ungaria, Letonia, Polonia şi Serbia.

AFI Europe operează în România din 2005. Compania a dezvoltat şi gestionează centrele comerciale AFI Palace Cotroceni şi AFI Palace Ploieşti, dar are planificate mai multe proiecte pentru spaţii comerciale, de birouri şi rezidenţiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO