Companii

O cooperativă agricolă din Cluj vinde lapte şi bovine vii de peste 5 milioane de euro anual. „Ne-am organizat în cooperativă că să putem sta la masă cu bogaţii."

O cooperativă agricolă din Cluj vinde lapte şi bovine...

Autor: Roana Rotaru

21.11.2017, 00:07 2288

Cooperativa agricolă Someş Arieş, cu sediul în Apahida, judeţul Cluj, formată din circa 70 de mem­bri, livrează zilnic circa 30.000 de litri pe lapte şi trimite lunar circa 200 de bovine spre abatorizare şi 75-100 de viţei la export.

„Ne-am organizat în cooperativă că să putem sta la masă cu bogaţii. Rolul nostru este să adunăm pro­duc­ţiile în ciorchine ca să le punem mai bine în valoare. Fără asociere, jumă­tate dintre membrii cooperativei ar fi dis­părut. Când negociem materiile prime agricole pentru 10.000 de hec­ta­re obţinem oferte cu între 15% şi 50%mai ieftine decât ar putea ne­gocia un fermier individual”, a spus Dan Ţandea, preşedintele coope­rati­vei agricole Someş Arieş.

Dimensiunea medie a unei fer­me din cadrul cooperativei este de 70 de hectare cu tot cu păşune, fiecare membru având în medie 60-70 de capete de bovine, potrivit preşedin­telui cooperativei Someş Arieş.

Cooperativa agricolă din Cluj îşi valorifică producţia de lapte prin propria fabrică de lactate, Fabrica de Brânzeturi Transilvania, prin inter­me­diul fabricii Unilact, care aparţine unui membru al coope­rativei, iar o parte din producţie o vinde procesa­torilor de lactate Romfulda şi FrieslandCampina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO