Companii

O familie de fermieri din Olt a plătit 2 mil. euro pe 850 ha

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Gabriel Razi

30.01.2013, 00:08 18528

Familia de antreprenori Gheorghe şi Elena Tiutiu, proprietarii firmei Eros N. Titulescu din judeţul Olt, care exploatează 3.000 de hectare de teren arabil, a achiziţionat 850 ha pentru 2 mil. euro plus TVA de la compania daneză Agricultural Real Estate Trust. Pentru fiecare hectar antreprenorii români au plătit în medie circa 2.400 euro.

Cât va plăti impozit un fermier pentru 10 hectare de grâu după aplicarea noului Cod fiscal şi cât plătea înainte?

"Aceasta este cea mai mare tranzacţie pe care am făcut-o până acum. Discuţiile nu au fost foarte lungi, atât cât mi s-a cerut atât am oferit. Am luat 4 milioane de lei de la bancă şi restul din fonduri proprii", a declarat Emilia Tiutiu, administratorul Eros N. Titulescu, companie cu afaceri de 1 mil. euro şi un profit net de 0,4 mil. euro în 2011, potrivit celor mai recente date de la Ministerul Finanţelor.

Tranzacţia este un exemplu al banilor care se învârt an de an în mediul local de agribusiness, având în vedere că o fermă industrială de mărime medie a dovedit că este capabi­lă să parafeze o tranzacţie de acest nivel pe piaţa terenurilor agricole. Agricultural Real Estate Trust a renunţat la terenurile din judeţul Olt pentru a se concentra pe operaţiunile din­tr-o fermă de 1.100 ha pe care compania o deţine în Buzău.

Agricultura a fost anul trecut la nivel de economie un business de 15 mld. euro, în declin cu 16%, pe fondul secetei, de la vârful de 18 mld. euro din 2011. Primele semne ale anului din agricultură arată că producţia va fi în creştere.

Citiţi articolul lintegral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO