Companii

O familie miliardara daneza a cumparat 11.000 ha in Romania. Si mai vrea sa cumpere

28.02.2010, 23:12 300

Ingleby Agricultura, parte a concernului Ingleby controlat defamilia miliardara daneza Rausing, a platit in decembrie 8,2 mil.euro pentru achizitia a 2.000 ha de teren agricol, a unor utilajesi cladiri in judetul Timis, vanzatorul fiind tot un grup danez,FirstFarms.

Compania a ajuns sa detina 7.300 ha de teren agricol si aproape4.200 ha de teren forestier dupa mai multe achizitii succesive,potrivit datelor care apar pe site-ul grupului. La un pret mediu de2.000- 3.000 de euro/ha, valoarea investitiilor Ingleby se situeazaastfel intre 23 mil. euro si 35 mil. euro. Compania nu a dorit sadea detalii in ce priveste destinatia acestor terenuri sauposibilitatea altor achizitii, dar potrivit ONRC danezii auinregistrate la nivel local cinci companii cu profil agricol.

Cu o suprafata de circa 11.500 ha, Ingleby i-a depasit pe mariilatifundiari romani ca Ioan Niculae de la Interagro, care detine10.000 ha, Culita Tarata care detine TCE 3 Brazi si 500 ha sauMihai Anghel, proprietarul Cerealcom Dolj, care are 4.000 ha inproprietate. "La nivelul suprafetelor mari este foarte greu sa ieiin proprietate, chiar daca pretul este de 1.000 de euro/ha pentruca asta ar insemna sa abandonezi orice fel de tehnologie ca saaloci banii achizitiei de terenuri. Intre investitorii romani sicei straini este o concurenta neloiala pentru ca cei din urma ausprijin din partea statului lor daca fac firme in strainatate. Inplus au acces la credite funciare pentru acestea", declara MarcelCucu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli dinRomania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO