Companii

O fuziune între Pfizer şi AstraZeneca ar schimba liderul pieţei farma locale. GSK s-a înţeles cu Novartis să facă schimb de active

O fuziune între Pfizer şi AstraZeneca ar schimba...

Autor: Ioana David

23.04.2014, 00:06 924
Piaţa globală de medicamente este în fierbere în această perioadă, în condiţiile în care există informaţii potrivit cărora Pfizer discută o fuziune cu AstraZeneca, iar GSK s-a înţeles cu Novartis să facă schimb de active. Dacă Pfizer ajunge la o înţelegere cu AstraZeneca, valoarea fuziunii s-ar ridica la 100 mld. euro şi ar fi cea mai mare realizată vreodată în sectorul farmaceutic.
 
Deal-ul nu ar rămâne fără efecte nici în România, acolo unde ambele companii sunt prezente, fiecare regăsindu-se în topul celor mai mari zece jucători.
 
Noua entitate formată ar urca pe prima poziţie în topul celor mai mari jucători din farma, fiind singura care ar realiza un rulaj de peste 1 miliard de lei (225 de milioane de euro).
 
Potrivit Financial Times care citează surse din piaţă, la finalul anului 2013 au existat discuţii informale între producătorul american şi cel anglo-suedez, care însă au fost stopate. Însă tot FT scrie că interesul celor de la Pfizer pentru AstraZeneca ar putea să devină datorită portofoliului impor­tant de produse în curs de dezvoltare în do­meniul cancerului şi faptului că s-ar putea ob­ţine economii semnificative în urma mişcării. Pfizer nu ar fi la prima fuziune de am­ploare din istoria sa în condiţiile în care în 2009 a preluat Wyeth pentru 68 mld. dolari, iar în 2002 a integrat Pharmacia pentru 56 mld. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO