Companii

O romanca de 36 de ani a negociat de la Londra afilierea celui de-al doilea hotel Hilton din Romania

O romanca de 36 de ani a negociat de la Londra afilierea celui de-al doilea hotel Hilton din Romania

Adela Cristea, development manager al Hilton pe Europa & Africa: In Romania ne axam pe Bucuresti, pe orasele cheie precum Brasov, Timisoara, Cluj, fiind in acelasi timp interesati si de o serie de statiuni de pe litoral si de la munte. Vrem sa extindem brandul Hilton, precum si brandurile Doubletree by Hilton si Hilton Garden Inn.

06.02.2009, 00:00 720

Stabilita de aproape zece ani la Londra, Adela Cristea, care se ocupa in prezent de dezvoltarea lantului Hilton in Europa si Asia, spune ca pe piata locala exista in continuare oportunitati de afiliere pentru proprietati noi, in special in Bucuresti, Brasov, Timisoara, Cluj, dar si intr-o serie de statiuni de pe litoral si de la munte.

"Cea mai mare realizare profesionala este semnarea afilierii hotelului Hilton de la Sibiu, la sfarsitul anului trecut. Este al doilea hotel Hilton in Romania si sper sa urmeze multe alte afilieri in viitorul apropiat", a spus Cristea, development manager al Hilton pe Europa & Africa.
Hotelul Palace Dumbrava, detinut de omul de afaceri sibian Nicolae Minea, a necesitat investitii totale de 25 de milioane de euro si dispune de 115 camere, cinci sali de conferinta cu o capacitate de 1.000 de locuri, 4 restaurante si spa pe o suprafata de 1.500 de metri patrati.
Adela Cristea a absolvit Facultatea de turism din cadrul ASE, iar inainte de a pleca din Romania a lucrat la hotelul Hilton din Capitala.
"Am fost atrasa de industria hoteliera si mi-am inceput cariera in acest domeniu cu 12 ani in urma, in cadrul Hilton Bucuresti. M-au atras catre acest domeniu mediul de lucru placut, oamenii prietenosi, locatiile excelente si varietatea de oportunitati", a spus Adela Cristea, care a ramas in sectorul hotelier pana in prezent. Hotelul din Capitala a fost singurul hotel din Romania afiliat la lantul Hilton pana anul trecut si este detinut de omul de afaceri George Copos.
Decizia Adelei Cristea de a pleca din Romania a venit in 1998, cand s-a hotarat sa urmeze cursurile unui master de administrare a afacerilor in afara tarii, locatia aleasa fiind Londra. "Am decis sa fac un MBA pentru a dobandi mai multe cunostinte si experienta, iar Londra mi s-a parut cea mai interesanta alegere. Dupa ce am finalizat MBA-ul mi s-a oferit o pozitie in consultanta hoteliera in Londra, unde am lucrat peste sase ani", spune Cristea, care s-a alaturat echipei Hilton de la Londra in 2007, pe partea de dezvoltare a lantului.
Echipa de dezvoltare are sediul in Marea Britanie si este responsabila de incheierea de contracte noi de franciza si management pentru brandurile Hilton in Europa si in Africa.
"Ma ocup in particular de piata din Romania si calatoresc destul de mult in Europa si in special in Romania, ceea ce imi place foarte mult intrucat familia mea locuieste in Bucuresti si am aici si multi prieteni, precum si fosti colegi de facultate, unii dintre acestia lucrand de asemenea in industria hoteliera", spune Cristea, care analizeaza in continuare oportunitatile din Romania in vederea semnarii unor noi contracte.
"In Romania ne axam pe Bucuresti, pe orasele cheie precum Brasov, Timisoara, Cluj, fiind in acelasi timp interesati si de o serie de statiuni de pe litoral si de la munte. Vrem sa extindem brandul Hilton, precum si brandurile Doubletree by Hilton si Hilton Garden Inn. In Romania, sunt oportunitati de afiliere pentru proprietati noi, dar si a unor hoteluri existente din sectorul upscale la brandurile Hilton si Doubletree by Hilton", a spus development managerul Hilton pe Europa si Africa.
Hilton urmeaza sa lanseze la Forumul de Investitii Hoteliere din Berlin, care are loc in luna martie, un nou brand "lifestyle" al lantului, care va fi implementat tot in Europa. In afara de Romania, printre pietele unde reprezentantii Hilton vad un potential ridicat se numara Germania, Italia, Peninsula Iberica, Polonia, Rusia si Turcia.
Lantul international Hilton a afiliat pana in prezent doua hoteluri in Romania, la Bucuresti si la Sibiu"Industria hoteliera din toata lumea traverseaza fara indoiala o perioada de provocari. Oricum, in ciuda incertitudinilor economice, vrem sa ne intarim pozitia pe piata si sa ne extidem prezenta, iar proprietarii de hoteluri si dezvoltatorii sunt interesati de brandurile puternice", spune Cristea, care vede pe termen lung o imagine mai pozitiva a pietei. "Cererea pe mai multe piete, printre care si Romania, depaseste oferta, ceea ce presupune noi oportunitati", spune ea.
Piata hoteliera din Romania a resimtit, in ritm cu piata globala, efectele crizei financiare. In Capitala hotelierii, care mizeaza in cea mai mare parte de traficul de business, au inregistrat scaderi ale gradului de ocupare pe fondul reducerii bugetelor de calatorie ale companiilor. Totodata, unii dezvoltatori si-au inghetat proiectele ca urmare a accesului scazut la creditare. Cu toate acestea, piata nu si-a atins inca maturitatea nici din punctul de vedere al potentialului, nici din punctul de vedere al prezentei marilor lanturi.
"Vedem multe oportunitati de dezvoltare in Romania, intrucat exista o pondere foarte mica a hotelurilor afiliate brandurilor internationale. Oferta nu este inca suficient de variata, ceea ce se traduce
intr-o oportunitate de a veni cu brandurile Hilton in principalele orase din Romania", a spus Cristea, care continua sa calatoreasca deseori pe ruta Londra-Bucuresti in vederea incheierii de noi contracte pe piata locala, fie de management, fie de franciza.
"Nu exclud posibilitatea de a ma intoarce sa locuiesc in Romania, desi nu am planuri pe termen scurt in acest sens. Romania este doar la trei ore de zbor de Londra, deci imi este destul de usor sa ajung aici", a spus Adela Cristea.
Lanturile internationale si-au intensificat in ultimul an lupta pentru prezenta in Romania, de piata locala fiind interesate lanturi precum Hilton, Marriott sau Starwood Hotels & Resorts Worldwide, detinatorul brandului Sheraton, care a semnat anul trecut primul contract de afiliere la Cluj, cu compania Sigma Towers, controlata de Arpad Paszkany, proprietarul echipei de fotbal CFR Cluj.
 
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO