Companii

O statistică îngrijorătoare despre capitalul autohton. Puterea de angajare a top 10 firme româneşti este la jumătate faţă de cea a străinilor

O statistică îngrijorătoare despre capitalul autohton....

Autor: Adelina Mihai

26.10.2016, 00:08 2714

Primii zece angajatori cu capital privat românesc au 50.000 de angajaţi, la jumătate faţă de primele zece companii străine cu cei mai mulţi salariaţi. Firmele româneşti mici şi mijlocii compensează balanţa.

Operatorul telecom RCS&RDS (11.100 de anga­jaţi), retai­le­rul de bri­colaj Dedeman (9.200 de angajaţi) şi Banca Transilvania (7.700 de an­ga­jaţi) sunt cei mai mari angajatori cu ca­pital privat româ­nesc, potrivit da­telor din luna oc­tom­brie a acestui an, după ce au fă­cut peste 1.500 de noi angajări de la începutul anului.

Puterea de angajare a celor mai mari companii româneşti după nu­mă­rul de angajaţi este la jumătate faţă de cea a multinaţionalelor afla­te în topul angajatorilor. Top zece anga­jatori români au împreună mai pu­ţin de 50.000 de salariaţi, pe când numărul de angajaţi din topul celor mai mari zece angajatori – multi­na­ţionale - este de peste 112.000 de angajaţi.

Raportat la cifra de afaceri, date­le oficiale arată că angajaţii din top 10 angajatori străini generează o cifră de afaceri de patru ori mai mare decât cei care lucrează pentru fir­mele antreprenorilor locali.

„Veniturile realizate per angajat în multinaţionale au o pondere aproa­pe dublă versus companiile ro­mâneşti. Acest lucru arată faptul că productivitatea muncii în mulţi­na­ţionale este net superioară, ca ur­ma­re a unui managementul superior şi a existenţei unui sistem cu proceduri bine puse la punct care diminuează mai mult posibilele pierderi, greşeli, re­buturi etc.”, a spus Ionuţ Pande­li­că, prof. univ. dr. în cadrul catedrei Manage­ment şi Marketing a Univer­si­tăţii Româno-Americane şi în cadrul ASE Bu­cu­reşti. Multinaţio­nale­le au mai mulţi angajaţi şi veni­turi mai mari decât companiile româ­neşti pentru că au şi o viziune globală ver­sus o viziune mai dergabă locală a com­paniilor româneşti, dar şi ca ur­ma­re a sprijinului primit de la auto­rităţi, care a fost semnificativ mai mare pentru multinaţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO