Companii

O treime din executivii de top din multinationale raman cu salarii de maximum 13.000 de euro in 2009. Cum comentati?

21.05.2009, 00:00 34

O treime din companiile multinationale de pe piata locala au inghetat salariile tuturor angajatilor in acest an, ca urmare a aplicarii politicii de reducere de costuri si ca urmare a ajustarii bugetelor la conditiile de piata, potrivit ultimei actualizari din aprilie a studiului Total Remunerations Survey, realizat de compania de consultanta in resurse umane Mercer, prin partenerul sau local Consulteam.

Prima linie de management din companii - respectiv directorii financiari, de vanzari sau de marketing - castiga salarii medii brute de 7.800 de euro, salariul maxim ajungand pana la 13.000 de euro lunar, fara bonusuri si beneficii, care in unele cazuri chiar dubleaza salariul de baza. In conditiile in care companiile ingheata cresterile salariale, aproximativ o treime din manageri vor castiga la fel la finalul acestui an.
In acelasi timp, vor ramane pe loc si salariile a o treime din middle manageri din multinationale, majoritatea fiind cuprinse in medie intre 700 si 4.900 de euro, cele ale specialistilor, care castiga intre 500 si 3.000 de euro, si ale muncitorilor si ale lucratorilor din zona administrativa necalificata, care sunt cuprinse intre 300 si 1.100 de euro brut lunar.
"Unele companii, care aveau bugetate cresteri salariale, le amana ca urmare a modificarii conditiilor de piata. O alta explicatie pentru inghetarea salariilor este scaderea volumului de business si necesitatea de scadere sau mentinere la nivelul actual a costurilor, in conditiile in care cheltuielile salariale reprezinta unul din cele mai consistente costuri ale companiilor din orice domeniu de activitate", spune Oana Datki Botolan, country manager al Consulteam.
 
Inflatia nu mai e un criteriu la cresteri salariale
Pe de alta parte, aproximativ 70% din cele 124 de companii din toate domeniile de activitate analizate in studiu, care au in plan cresteri salariale pentru acest an, spun ca vor face majorari de 6,4%, in medie, la nivelul tuturor industriilor. Cele mai mici cresteri salariale vor fi operate la nivel de top management, in timp ce cresteri mai consistente cu cateva procente decat media vor vedea muncitorii calificati sau necalificati.
"Cu titlu de regula, cresterile salariale sunt acordate pe criterii clare de performanta, diferentiat fiecarui angajat. Inflatia nu mai este un factor luat in calcul in momentul in care se decid majorari salariale. Prin urmare nu vom mai vedea cresteri salariale de 5 sau 10% pentru toti angajatii dintr-o companie. Este esential ca organizatiile sa aiba procese clare de evaluare a performantei fiecarui angajat in parte", precizeaza country managerul Consulteam.
Reprezentantii companiilor continua sa isi ajusteze in scadere estimarile de cresteri salariale pentru acest an, in conditiile in care in luna noiembrie a anului trecut companiile declarau ca vor creste salariile cu aproape 11% in 2009, in luna ianuarie a acestui an au revenit la o estimare de crestere de 7%, pentru a ajunge in aprilie la estimari de 6,4%.
"In continuare, cele mai mari cresteri procentuale sunt aplicate de organizatiile din FMCG", spune Datki.
Salariile pentru toate pozitiile au crescut in medie cu 11% anul trecut, potrivit datelor Mercer.
In topul cresterilor la nivel de top management s-au aflat anul trecut directorii de IT, cu un avans salarial de 17,3%, si directorii de resurse umane, ale caror salarii au urcat cu 16,8%.
Directorii de marketing au avut salarii cu 15% mai mari comparativ cu anul trecut, castigand, in medie, 7.000 de euro brut pe luna.
Cresterile salariale accelerate din ultimii ani au dus in unele cazuri castigurile executivilor romani peste cele ale omologilor din regiune si au fost impulsionate de nevoile companiilor de competente manageriale, de deficitul de oameni din piata si de expansiunea businessurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO