ZF Agrobusiness

O treime din fermele de familie din Europa sunt în România

17 feb 2016 Autor: Roana Rotaru

România are 3,6 milioane de ferme gospodăreşti, o treime din numărul total de ferme de acest tip din Uniunea Europeană, indicator care ne plasează detaşat pe primul loc între cele 28 de stat membre, conform datelor Eurostat pentru anul 2013.

Din cele 10,8 milioane de astfel de ferme din UE, 33% se află în România, însă dacă media la nivel european pentru o fermă familială este de 16,1 hectare de teren agricol, în România suprafaţa deţinută de mici fermieri este de patru ori şi jumătate mai mică.

„Este foarte mult auto­consum. Dacă un ţăran are două vaci şi un hectar de teren el produce în primul rând furaj, iar aproape tot ce produc cele două vaci rămâne consumat în gos­po­dărie“, spune Valeriu Steriu, vi­ce­preşe­dintele Comi­si­ei pentru agricultură a Came­rei Deputaţilor.

Aproape tot ce se produce în aceste ferme gospodăreşti este folosit pentru autoconsum, ceea ce face ca de multe ori în statisticile oficiale consumul per capita din România să fie mult sub media europeană tocmai pentru că nu există „măsurători“ privind autoconsumul. Vânzările din pieţele agroalimentare sunt estimate de ZF la un miliard de euro anual.

Din cei 3,6 milioane de proprietari de ferme gospo­dăreşti, peste 60% au 55 de ani sau mai mult şi sunt dispuşi să continue să lucreze în agricultură chiar şi după vârsta de pensionare, conform datelor Eurostat.

După România următoarele în clasament sunt Polonia (13,2%) şi Italia (9,3%), dar în cazul celor două state suprafaţa medie a fermelor este de 12 hectare, respectiv 10 hectare faţă de 3,6 hectare hectare cât este dimensiunea medie a unei ferme de familie în România.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.02.2016

 
Cuvinte cheie:
ZF Agrobusiness
, ferme de familie
, agricultura
, Valeriu Steriu
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide