Companii

Obiectivul noului Guvern trebuie să fie fondurile europene

Obiectivul noului Guvern trebuie să fie fondurile europene

Autor: Gabriel Razi

06.02.2012, 13:36 380

Obiectivul noului Guvern trebuie să fie atragerea în economie a fondurilor europene în condiţiile în care fostul executiv şi-a asumat că va aduce în economie fonduri UE de cinci miliarde de euro, bugetul din acest an fiind construit având în vedere această ţintă.

În acest context oficialii vor fi nevoiţi să facă plăţi de 500 de milioane de euro în fiecare lună până la sfârşitul anului pentru a atinge obiectivul asumat. Acest prag este de 25 de ori mai mare decât plăţile medii lunare făcute începând cu 2008, moment în care au fost deschise liniile de finanţare.

"În prima lună nu au fost cheltuiţi foarte mulţi bani europeni iar februarie este compromisă din cauza demisiei. Rezultă că Guvernul mai are 10 luni pentru a atinge ţinta propusă. În acest context schimbarea lui Leonard Orban de la conducerea Ministerului Afacerilor Europene va fi o tragedie. Rămâne de văzut dacă Orban va rămâne şi care va fi greutatea lui în noul Guvern", crede Dragoş Pâslaru(FOTO), manager general al firmei de consultanţă în domeniul fondurilor europene GEA Strategy&Consulting.

Absorbţia fondurilor europene a fost trecută anul trecut în vârful listei de priorităţi a executivului ca sursă ieftină de finanţare în contextul în care statul se împrumută scump din piaţă.

La sfârşitul anului trecut în conturile beneficiarilor de fonduri structurale ajunseseră fonduri europene de 1 miliard de euro, nivel care corespunde unui grad de absorbţie de 5,5%.

Dintre toate cele şapte programe prin care România aduce în economie bani de la Bruxelles cel mai bine stă Programul Operaţional Regional, cu plăţi de 437 de milioane de euro, respectiv un grad de absorbţie de 11,7%. Acest program a fost însă motivul pentru care România nu a trimis în a doua parte a anului trecut facturi spre rambursare la UE.

La celălălt capăt al clasamentului sunt programele de mediu şi transport pe bani europeni, ale căror rate de absorbţie se cifrează la 2,2%, respectiv 3,4%.

În cazul programului de transport plăţile definitive se cifrează la 154 milioane de euro în timp ce plăţile pentru proiectele de mediu sunt de 95,8 milioane de euro. Aceste două programe sunt şi cele de la care oficialii din MAEur au anunţat că va venit cea mai mare parte a creşterii plăţilor până la finalul acestui an.

Proiectele de transport pe bani europeni sunt vitale în condiţiile în care pe această linie România are la dispoziţie 4,5 miliarde de euro până în 2013, bani cu ajutorul cărora trebuie dezvoltată reţeaua naţională de autostrăzi. Particularitatea acestui program este că se adresează lucrărilor majore de infrastructură, rata de absorbţie urmând să crească spectaculos odată în momentul în care proiecte cu valori mari intră la finanţare.

România are la dispoziţie în perioada 2007-2013 circa 19,6 miliarde de euro puşi la dispoziţie de Uniunea Europeană prin intermediul fondurilor structurale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO