Companii

Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc a aplicat anul trecut amenzi de 8,24 milioane lei

Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc a aplicat anul...

Autor: Alina Oprea

02.03.2016, 14:31 490

Oficiul a încasat anul trecut din taxele de licenţă şi cele de autorizare a jocurilor de noroc acordate pe tipuri de activităţi suma de 1,18 miliarde lei (269,3 milioane euro). Comparativ, în 2014 încasările la bugetul de stat din jocurile de noroc se ridicau la 157 milioane euro. Valoarea prejudiciului estimat pentru 2015 a fost de 46,4 milioane lei.

Totodată, pentru un număr de 19 operatori economici s-au încasat penalităţi (taxe de licenţă/ autorizaţie), pentru exonerarea de răspundere penală şi fiscală, conform legislaţiei în materia jocurilor de noroc la distanţă.

În România existau, la nivelul anului trecut, 488 de operatori în sector. În ceea ce priveşte segmentul jocurilor de noroc online, 23 de operatori au solicitat dreptul de operare în 2015, trei dintre ei şi-au pierdut acest drept, astfel că în prezent există 19 operatori de jocuri de noroc online.

"În România, industria jocurilor de noroc nu a beneficiat de o promovare adecvată, iar acest lucru este reflectat foarte bine la nivelul de percepţie generală. Avem de-a face cu o piaţă foarte complexă, care presupune atenţie şi responsabilitate. Problemele ridicate de potenţiala dependenţă şi protecţia minorilor şi a consumatorilor, în general, sunt aspecte sensibile de care trebuie să ţinem seamă. Sectorul de gambling nu presupune doar noroc, ci şi viziune, strategie, memorie şi inteligenţă. Trebuie lucrat mult la nivel de imagine", a declarat preşedintele Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, Odeta Nestor.

Potrivit reprezentanţilor ONJN, având în vedere provocările socio-economice, legislative şi tehnice cu care se confruntă acest domeniu specific, este necesară adoptarea şi implementarea de iniţiative, măsuri şi politici relevante care să contracareze aceşti factori negativi.

"Oficiul va revizui în mod regulat politicile sale cu privire la autorizare, reglementare, raportare şi orice altă chestiune care este considerată necesară. Moralitatea, respectul faţă de jucători, respectul faţă de lege, ar trebui să fie dezideratele principale ale organizatorilor serioşi de jocuri de noroc pentru anul 2016, cum au fost şi în anul ce s-a încheiat. Suntem siguri că prin activitatea noastră şi cu sprijinul operatorilor de jocuri de noroc, diferenţele dintre gambligul românesc şi cel din străinătate se vor estompa cât de curând", mai spun reprezentanţii ONJN.

Potrivit acestora, state precum Anglia, Malta, Italia, Franţa, ţări au unele dintre cele mai avansate sisteme legislative în domeniul jocurilor de noroc.

Oficialii Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc spun că îşi doresc ca piaţa de gambling din România să devină un model la nivel european şi să devină una dintre cele mai bine reglementate pieţe, atât pentru organizatori, cât şi pentru jucători, "o piaţă cu măsuri specifice împotriva dependenţei de jocurile de noroc şi în pas cu ultimele tendinţe şi inovaţii în materie de mijloace de joc".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO