Companii

Olanda are 22% din ISD-uri şi 13% din afaceri. Lukoil, GDF, Vodafone şi Ford, cele mai mari companii cu capital „olandez“

Olanda are 22% din ISD-uri şi 13% din afaceri. Lukoil,...

Autor: Dana Ciriperu

06.12.2013, 00:08 1541

În topul celor mai mari 50 de com­pa­nii cu capital majoritar olandez din România sunt doar două busi­nessuri „născute“ în Olanda - ING Asigurări de Viaţă şi Unile­ver -, celelalte 48 de companii fiind com­pa­nii multinaţionale americane, ita­lie­ne, fran­ceze, germane, belgiene, inves­ti­tori cu origini în Turcia sau Rusia, dar şi an­tre­prenori locali.

„Olanda este un ideal către care sis­te­mul fiscal românesc ar trebui să în­cer­ce să se dezvolte. Din păcate, fără prea mare succes în ultimii 20 şi ceva de ani. Fap­tul că multe firme multinaţionale şi chiar afaceri româneşti aleg să vină în Ro­mâ­nia prin intermediul unor vehicule in­vestiţionale înregistrate în Olanda nu este o noutate, acest lucru fiind vizibil încă din anii ‘90, de la începuturile timide ale no­u­lui capitalism în România“, a co­men­tat pen­tru ZF Gabriel Sincu, director exe­cu­tiv, Tax Advisory Services la EY România.

Ziarul Financiar începe astăzi o serie de articole în care prezintă cifrele-cheie din spatele celor mai mari investitori străini din România: valoarea investiţiilor fiecărei ţări, ponderea în total, raportul schimburilor comerciale, topul celor mai mari 50 de investitori din ţara respectivă, repartizarea pe judeţe a companiilor cu capital străin, date privind ambasadorii, bi­rourile comerciale, statistici privind si­tua­ţia cetăţenilor români din ţara res­pec­ti­vă, dar şi a companiilor cu capital ro­mâ­nesc care au reuşit să cucerească pieţe externe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO