Companii

Olandezii de la Damen măresc pariul pe România şi cumpără un nou şantier naval

Olandezii de la Damen măresc pariul pe România şi...

Autor: Mirabela Tiron

13.11.2017, 00:07 1933

Grupul olandez Damen, care deţine şantierul naval din Galaţi, a preluat pachetul majoritar de acţiuni al şantierului naval Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI), liderul pieţei constructorilor de nave.

Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică, dar ar putea ajunge la 40-70 mil. dolari, potrivit datelor din piaţă. Olan­dezii nu au precizat dacă au în plan să preia şi pache­tul controlat de statul român la şantierul din Mangalia.

Prin această tranzacţie, cei de la Damen încearcă să salveze şantierul, care era ameninţat cu „lichidarea“ de către Korea Development Bank (KDB), cel mai mare acţionar al firmei care controlează şantierul, din cauza pier­derilor uriaşe, de 2,5 mld. dolari, pe care le are grupul core­ean Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering.

Şantierul naval Daewoo-Mangalia Heavy Industries (DMHI) este cel mai mare jucător de pe piaţa construc­to­rilor de nave, cu o cifră de afaceri de 2 mld. lei anul trecut, în uşoară creştere faţă de nivelul înregistrat cu un an în ur­mă. Şantierul a raportat însă pierderi de 483 mil. lei, faţă de 515 mil. lei cu un an în urmă şi a funcţionat cu 2.400 de an­gajaţi, faţă de aproape 2.600 în 2015, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Olandezii de la Damen sunt prezenţi pe piaţa locală prin şantierul naval Damen Galaţi, care a reuşit să intre pe locul doi anul trecut în topul celor mai mari con­structori de nave.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO