Companii

Omul care i-a adus pe kazahi la Rompetrol, despre venirea chinezilor: Este o combinaţie reuşită

Ion Sturza

Ion Sturza

Autor: Roxana Petrescu

17.12.2015, 00:07 2499

„În acest moment chinezii au capacitatea financiară în timp ce kazahii au experienţa pe partea operaţională, au experienţa de trading, au resursa. Este un lucru bun“, spune Ion Sturza, fostul directorul general adjunct al Rompetrol în era Patriciu, despre preluarea controlului asupra grupului de către o companie chineză.

Sturza este considerat a fi omul-cheie din spatele tran­zac­ţiei din 2007, atunci când Dinu Patriciu a decis să cedeze 75% din acţiunile Rompetrol către kazahii de la KazMu­nayGas.

La începutul acestei săptămâni însă, grupul kazah, care se confruntă cu probleme de lichiditate pe fondul prăbu­şi­rii barilului de petrol, a sem­nat un acord cu CEFC China Ener­gy Company Limited prin care ar fi fost de acord să ce­­deze controlul asupra KMG International, fostul Rompetrol, către chinezi. KMG International, entitate înregistrată în Olanda, este struc­tura prin care sunt con­tro­late rafinăria Petromidia şi cele 734 de puncte de alimen­tare cu carburant pe care Rom­petrol le deţine pe piaţa locală. 

„În 2007 noi aveam nevoie de capital nou pentru rafină­rie, iar ei (kazahii - n. red.) au venit cu banii. Pentru Rom­pe­trol este o combinaţie bună pentru că finanţează o nouă eta­pă de creştere. Rafinăria are nevoie de bani. Este un ac­tiv poziţionat excepţional, iar acum jocurile se fac în down­stream (rafinare şi marketing - n.red.). Chinezii fac un due-dil­ligence mai al dracu’ decât CIA-ul. Şi pentru chinezi, şi pentru kazahi şi pentru stat, ceea ce se întâmplă acum este o oportunitate de business“, a completat Sturza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO