Companii

Omul de afaceri Ovidiu Tender se extinde în Africa

Autor: Ioan Dornescu

03.03.2011, 23:52 150

Ovidiu Tender, proprietarul unui grup de firme specializat îndiverse sectoare, şi-a extins activităţile pe continentul african,unde vizează în principal explorarea şi exploatarea resurselor, darşi serviciile pentru industria extractivă sau sectorulconstrucţiilor.

"Africa este viitorul", a afirmat omul de afaceri, care a adusdrept principale argumente deficitul de resurse la nivel mondial şiinsuficientele explorări derulate pe acest continent, dar şipotenţialul ridicat de creştere a populaţiei locale şi implicit anumărului de consumatori. Principalele operaţiuni sunt derulate înSenegal, dar omul de afaceri este interesat şi de alte stateafricane, printre care Guineea-Bissau, Coasta de Fildeş, RepublicaCapului Verde, Ghana sau Burkina Faso.

"În Senegal avem patru exploatări miniere, concesionate de lastat, pe o perioadă de 42 de ani, care totalizează aproape 10.000de kilometri pătraţi", a declarat Tender. Proiectul este gestionatde un consorţiu din care fac parte Tender SA, Prospecţiuni şiTender Africa.

Perimetrele concesionate sunt de metale grele, metale rare, aurşi minerale asociate şi cupru, iar primele informaţii legate deexploatarea propriu-zisă vor fi disponibile anul viitor. Tender aspus că a fondat împreună cu omul de afaceri Frank Timiş o firmăcare a depus o cerere pentru 20.000 km pătraţi de concesiunipetroliere în Oceanul Atlantic. "Am terminat negocierile cuguvernul senegalez, dar încă nu am semnat", a precizat el.Totodată, un al treilea proiect din Senegal vizează cultivarea uneiplante pentru producţia de biocarburanţi. "Am luat primele 1.000 dehectare în cadrul unui program estimat la un milion de hectarepentru cultura unei plante din care se face uleiul necesar pentrurafinare pentru producţia de biocarburanţi", a spus omul deafaceri.

Pentru acest proiect investiţia necesară este estimată laaproximativ 300 de milioane de dolari, pe o perioadă de zece ani,iar omul de afaceri a afirmat că operaţiunea prezintă un grad desiguranţă mai ridicat decât primele două proiecte, ceea ce vapermite atragerea de finanţări.

"Nu este complicat ca pentru o asemenea activitate, avândterenul şi dovedind că ştii ce faci, să găseşti bani. Acumobligativitatea producătorilor tradiţionali de carburanţi dinRomânia este de a-i amesteca în proporţie de 5% cu biocarburanţi(...). Acest procent se estimează a creşte în următorii cinci anila 20%. Pe plan mondial resursele şi posibilităţile pentruproducerea de biocombustibil devin din ce în ce mai limitate. ÎnEuropa deja s-au impus restricţii asupra suprafeţelor cultivate cuplante pentru biocarburanţi, în America la fel", a spus Tender.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO