Companii

Operatorul de servicii medicale Romar: Criza financiara a dus la blocaje de plata pentru clientii corporate

22.01.2009, 18:21 82

Grupul de firme Romar, cu activitati pe piata serviciilor medicale private, la care fondul de investitii RC2 detine o participatie de 40%, estimeaza pentru acest an o crestere de 30% a cifrei de afaceri pana la 10 milioane de euro, dupa ce in 2008 afacerile companiei au stagnat la nivelul de 7,6 milioane de euro din 2007.

"Principalul proiect pentru anul 2008 a fost extinderea retelei nationale", a spus Liliana Hagicalil, director medical al Romar.
Cu toate acestea, cifra de afaceri inregistrata de Romar in 2008 a fost cu 30% sub estimarile initiale, in conditiile in care, spune Liliana Hagicalil, compania nu s-a concentrat pe obtinerea de venituri mari, iar pentru ca o clinica sa-si formeze clientela dureaza in jur de 6-8 luni.
"Fiind un an electoral, au fost blocate sau tergi-versate multe decizii in domeniul sanitar ca de exemplu normele de aplicare a asigurarilor de sanatate, unele externalizari de servicii medicale sau sectii de la unitatile spitalicesti. Criza financiara a fost un alt element care a dus la blocaje de plata pentru clientii corporate. In concluzie, nu putem spune ca a fost un an prea bun pentru industria serviciilor medicale private", a adaugat directorul medical al Romar.
In ceea ce priveste factorii care vor influenta afacerile grupului de firme anul acesta, Liliana Hagicalil enumera evolutia cursului leu - euro, impactul crizei financiare asupra clientilor corporatisti, rata somajului si scaderea nivelului de trai pentru populatie care vor duce la scaderea puterii de cumparare a serviciilor medicale de catre populatie. La nivelul contractelor corporate, care genereaza 40% din afacerile companiei, ar putea sa apara o incetinire a ritmului de crestere in acest an.
"Avand in vedere ponderea mare a clientilor corporate in cifra de afaceri, este posibil ca impactul crizei internationale asupra lor sa duca la scaderea cererii de servicii medicale si la dificultati si blocaje in recuperarea creantelor. Rata crescanda a somajului in Romania va duce si la scaderea sumelor incasate de casele de asigurari si, implicit, la scaderea valorii contractuale a companiilor medicale cu casele de asigurari", a mai spus Hagicalil.
Legat de investitiile din acest an, reprezentantii Romar spun ca este prematur sa discute despre acestea, "avand in vedere instabilitatea financiara din Romania din acest inceput de an".
Liliana Hagicalil este de parere ca in 2009 vom asista la o reasezare a jucatorilor in piata serviciilor medicale private, cu disparitia unora dintre companii, scaderea fluctuatiei de personal si a migratiei angajatilor catre alte companii, precum si scaderea pretentiilor financiare ale angajatilor (in special din functiile manageriale).
Pe de alta parte, la capitolul amenintari, directorul medical al Romar noteaza posibila crestere a taxelor catre stat, cresterea dobanzilor la imprumuturi si leasing, a preturilor la aparatura si consumabile si scaderea puterii de cumparare de servicii medicale de catre populatie din cauza scaderii nivelului de trai.
Actionariatul Romar se imparte intre fondul de investitii RC2 si familia Hagicalil. Piata serviciilor medicale private este estimata la peste 350 mil. euro, iar concurentii Romar sunt MedLife, Medicover, Centrul Medical Unirea, Medsana, Medcenter.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO