Companii

Ovidiu Tender dupa doua achizitii in constructii: In calitate de sofer si om de afaceri sper sa demareze proiectele de infrastructura

Ovidiu Tender dupa doua achizitii in constructii: In calitate de sofer si om de afaceri sper sa demareze proiectele de infrastructura
10.11.2009, 23:22 447

Urmatorul pas pentru Tender va fi formarea unui holding inconstructii similar Grupului Energetic Tender, prin care va atacalicitatiile pentru lucrari de infrastructura.

"Acesta este obiectivul principal, mai ales ca avem experientafoarte fericita a Grupului Energetic Tender, unde am integratintr-un singur holding companii cu activitati complementare siastfel am readus la profitabilitate companii cu o situatiefinanciara precara. La fel ne dorim sa actionam si in cazulcompaniilor de constructii SIRD, Eurostrade, Eurobeton, ICSH, TalcDolomita, mai ales ca majoritatea sunt companii foarte sanatoase.Suntem inca in faza de proiect, dar se munceste din greu", adeclarat pentru ZF Tender.

Companiile cu activitati in constructii care vor forma Grupul deConstructii Tender au realizat anul trecut o cifra de afaceritotala de circa 203 mil. lei (55 mil. euro).

Omul de afaceri se pregateste pentru inceperea marilorinvestitii in infrastructura si spera ca statul sa aiba mai multainitiativa in derularea proiectelor majore.

"De la an la an sper, in calitate de sofer si om de afaceri, sademareze marile sau micile proiecte de infrastructura, dar, dupacum constatati si dumneavoastra, lucrarile intarzie. Pana acum unan si mai bine, existau ceva bani la buget, dar birocratiaimpotmolea licitatiile. In prezent, nu mai exista nici bani, asa casperam cu totii sa existe mai multa initiativa. De fel sunt unoptimist, asa ca nu imi pierd speranta", afirma Tender.

Ministerul Transporturilor a avut anul acesta un buget de doar1,4% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru lucrarile deinfrastructura, insuficient pentru a reduce declinul pieteiconstructiilor.

Negocieri rapide

Negocierile pentru achizitionarea a 51% din Eurostrade siEurobeton, cu afaceri totale de 48 mil. lei (13 mil. euro), cu omulde afaceri Florian Parvu, proprietarul companiilor, au inceput inurma cu cinci-sase saptamani, iar tranzactia a inclus si un schimbde actiuni.

Din acest motiv, Tender nu a dorit sa faca publice datelefinanciare ale achizitiei, dar a precizat ca momentan nu mai ia incalcul alte achizitii pe piata constructiilor.

"Ambele companii au un potential de crestere imens, iar prinstructura si posibilitatile pe care Tender SA le pune la dispozitie- cariere de piatra, gips, balastiere - nu ar trebui sa existedecat un drum ascendent. Sigur ca intotdeauna pot aparea surprize,dar nu cred ca va fi cazul aici", sustine Tender.

Intentia de a achizitiona o companie specializata in constructiade drumuri, care sa acopere Capitala si regiunea Munteniei, existade mai multi ani, avand in vedere ca in aceasta zona este cel maimare potential pentru dezvoltarea infrastructurii.

Tender vrea sa transforme viitorul Grup de Constructii Tenderintr-un jucator national in urmatorii doi-trei ani pe segmentulinfrastructurii si a constructiilor civile si industriale.

Pana acum Grupul Tender era activ pe piata constructiilor doarprin compania SIRD din Timisoara si producatorii de materiale deconstructii Talc Dolomita Hunedoara si Intreprinderea deConstructii Siderurgice Hunedoara (ICSH).

"Pana acum am fost activi in special in zona Banatului si inArdeal, dar riscam sa ne plafonam din toate punctele de vedere. Indomeniul constructiilor - am aici in vedere infrastructura rutiera,cea feroviara, constructiile civile si industriale, furnizarea dematerii prime pentru constructii - ne propunem sa devenim unjucator national. Acesta a fost si motivul principal care ne-adeterminat sa achizitionam cele doua companii mentionate anterior",afirma Tender.

Una din firme in insolventa

Grupul Tender mai este activ pe piata constructiilor si prinfirma Esparom, infiintata in 2002, cu afaceri de 7 mil. euro, insaaceasta a intrat in insolventa in luna august si va intra intr-unproces de reorganizare.

"Nu am reusit sa gasesc managerii adecvati, capabili sa punacompania pe picioare. Esparom are o dotare tehnica foarte buna(statii de betoane, flota auto, utilaje etc.) si va fi integrata ingrupul de constructii", sustine proprietarul grupului Tender.Esparom este specializata in constructii civile si industriale siera prezenta si pe piata din Spania cu un proiect in Barcelona,insa compania a acumulat anul trecut datorii de aproape 36 mil. lei(10 mil. euro) si odata cu scaderea investitiilor imobiliare,problemele s-au accentuat.

Holdingul Tender SA are circa 16.000 de angajati si reunestefirme precum cea de prospectare geologica Prospectiuni Bucuresti,producatorul de generatoare de aburi Vulcan Bucuresti, companiaaeronautica Jetran Air sau compania sarba de medicamente FAMFarm.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO