Companii

Pacovsky, CEZ: Cresterea somajului ar putea duce la majorarea consumului de energie al populatiei

Pacovsky, CEZ: Cresterea somajului ar putea duce la majorarea consumului de energie al populatiei

Martin Pacovsky, directorul de operatiuni al CEZ Romania: Acum luptam impotriva consumului ilegal de energie. Este greu de cuantificat acest lucru, dar circa 6-7% din tot ce distribuim se pierd undeva. Acest fenomen tinde sa creasca mai ales acum cand hoteluri sau restaurante, acolo unde costurile cu energia sunt semnificative, gasesc modalitati pentru a evita aceste cheltuieli.

28.08.2009, 00:00 118

"A crescut consumul pe casnic. Lumea sta mai mult acasa. Poate fi si un rezultat al cresterii somajului, dar si al schimbarii stilului de viata. Oamenii nu mai merg la restaurante, nu mai pleaca in vacante, asa ca stau acasa, gatesc, se uita la televizor si consuma mult curent", spune Martin Pacovsky, directorul de operatiuni (COO) al CEZ Romania.

Potrivit acestuia, pe segmentul industrial consumul de energie va continua sa scada cu pana la 20% in ultimele luni ale anului, comparativ cu perioada similara din 2008, neexistand posibilitati reale a ameliorare a acestei situatii.

"Consumul industrial este mult mai mic si nu ne asteptam la minuni pentru ultima parte a anului. Cred ca pana la sfarsitul anului cantitatile distribuite vor scadea cu 20%, mai ales in regiunea pe care o deservim noi, unde sunt multi consumatori mari care fie si-au redus productia, fie s-au oprit de tot", explica reprezentantul CEZ Romania.

CEZ a preluat in 2005 pachetul majoritar de actiuni al fostei Electrica Oltenia. Pe teritoriul deservit de reteaua de distributie a companiei intra mari consumatori precum Alro Slatina sau Oltchim Ramnicu Valcea.

Un alt fenomen generat de criza, dincolo de cresterea consumului de energie al populatiei, este cresterea consumului ilegal de energie.

"Acum luptam impotriva consumului ilegal de energie. Este greu de cuantificat acest lucru, dar circa 6-7% din tot ce distribuim se pierd undeva. Acest fenomen tinde sa creasca mai ales acum cand hoteluri sau restaurante, acolo unde costurile cu energia sunt semnificative, gasesc modalitati pentru a evita aceste cheltuieli", explica Pacovsky.

El spune ca in ultima vreme compania a fost nevoita sa intrerupa lumina pentru mai multi clienti, din cauza faptului ca foarte multi amana plata facturii pentru ultima suta de metri, cand deja este prea tarziu.

"Dar oricum, chiar daca este sesizabila o crestere a consumului pe segmentul casnic, aceasta nu poate compensa picajul din partea industriala", spune Pacovsky.

 

Doua turbine instalate pe saptamana

CEZ dezvolta in prezent cel mai mare parc eolian din Europa care va fi localizat in doua comune dobrogene, Fantanele si Cogealac. Investitia se ridica la 1,1 miliarde de euro in 600 de MW. Termenul de finalizare a proiectului este 2010, iar la final vor fi instalate 240 de turbine eoliene.

"Vinerea trecuta aveam doua turbine, acum avem patru. Chiar daca avem acum una-doua luni intarziere, am marit ritmul lucrarilor astfel ca la final cred ca ne vom incadra in limitele anuntate. Cam in fiecare saptamana mai instalam doua turbine", spune Pacovsky. Potrivit acestuia, in urmatoarele doua saptamani compania va alege furnizorul de turbine si pentru cea de-a doua parte a proiectului, cea din comuna Cogealac. Pentru prima parte, din comuna Fantanele, furnizorul de turbine este General Electric.

 "Sunt in cursa patru firme: GE, Siemens, Vestas si Nordex", spune Pacovsky.

El adauga ca grupului ii este mult mai usor sa negocieze pretul in conditiile actuale de piata, cand foarte multe proiecte eoliene anuntate anul trecut au ramas la faza de intentie. "Obtinem niste economii interesante in aceasta perioada pe partea de preturi pentru echipamente. Daca in anii trecuti erau o gramada de anunturi privind proiectele eoliene, criza a anulat multe dintre aceste intentii, iar furnizorii de echipamente si-au dat seama ca sunt doar foarte putine companii cu care pot discuta serios. In acest context, pozitia noastra de negociere s-a intarit", explica reprezentantul CEZ.

In afara de parcul eolian, CEZ este implicat in mai multe proiecte de producere a energiei. Astfel, compania intentioneaza sa construiasca o centrala pe gaze de 400 MW la Galati, investitia care ar putea ajunge la 400 de milioane de euro.

"Lucrurile merg, dar nu asa de repede precum ne asteptam. Situatia Galatiului s-a schimbat mult", spune Pacovsky. 

 

Nu cred in masuri aberante de taiere a costurilor

Pacovsky spune ca in cadrul CEZ Romania nu au fost luate masuri drastice de taiere a costurilor, compania beneficiind de efectele procesului de restructurare pe care cehii l-au inceput inca de la privatizare in cadrul fostei Electrica Oltenia.

 "Nu am facut concedieri suplimentare in aceasta perioada fata de planurile de la privatizare. Nu am luat masuri aberante. Chiar nu cred ca daca te apuci sa printezi toate hartiile fata-verso iti salvezi compania. Daca lucrurile vor deveni mai dificile, poate vom lua masuri suplimentare", a mai spus Pacovsky.

CEZ are pe piata locala venituri de peste 400 de milioane de euro.

 

In ce investeste CEZ 

UN PARC EOLIAN

  • Valoarea investitiei: 1,1 mld. euro
  • Capacitatea instalata: 600 MW

 

O CENTRALA PE GAZE

  • Valoarea investitiei: 400 mil. euro
  • Capacitate instalata: 400 MW

 

REACTOARELE 3 si 4 DE LA CERNAVODA

  • Valoarea proiectului: 4 mld. euro
  • CEZ detine 9,15% din compania de proiect, astfel ca investitia din partea grupului s-ar putea ridica la 366 mil. euro
  • Capacitatea instalata: 1.400 MW

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO