Companii

Papalekas a informat board-ul Globalworth că nu are loc o investigaţie a Parchetului asupra sa

Papalekas a informat board-ul Globalworth că nu are loc...

Autor: Anca Dumitrescu

19.12.2014, 22:35 919

"Papalekas a informat board-ul că procurorul i-a confirmat că nu are loc o investigaţie împotriva sa, în urma întâlnirilor din 16 şi 17 decembrie cu echipa procuraturii la Bucureşti pentru a clarifica situaţia şi în baza informaţiilor pe care le-a oferit în timpul acelor întâlniri. Procurorul a confirmat totodată că nici compania nu formează obiectul investigaţiei", se arată într-un comunicat al Globalworth Real Estate Investments Limited, controlată de omul de afaceri.

Papalekas a mai informat board-ul că se aşteaptă ca această poziţie să fie oficializată în curând de Parchet.

Surse judiciare au declarat miercuri pentru MEDIAFAX că omul de afaceri grec Ioannis Papalekas a fost pus oficial sub acuzare de DIICOT, pentru complicitate la delapidare în dosarul SIF, în care au fost arestaţi şeful SIF Banat-Crişana, Dragoş Bîlteanu, şi Najib El Lakis, membru în CA al societăţii.

Potrivit surselor citate, Papalekas a venit marţi la sediul central al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), unde anchetatorii i-au adus la cunoştinţă acuzaţia în dosarul SIF, respectiv cea de complicitate la delapidare.

Omul de afaceri a dat o declaraţie în dosar, iar miercuri a revenit în faţa anchetatorilor, pentru a depune mai multe înscrisuri în apărarea sa, au mai spus aceleaşi surse.

Potrivit DIICOT, doi membri ai CA al SAI Muntenia Invest, societate de administrare a SIF Muntenia, au propus investiţii într-o firmă controlată de Ioannis Papalekas, urmărind finanţarea achiziţiei de către omul de afaceri şi complicii săi a proiectului imobiliar Bucharest Tower Center.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism arată, într-un document din dosarul în care este cercetată activitatea SIF Muntenia şi SIF Banat-Crişana, că doi membri din Consiliul de Administraţie al Societăţii de Administrare a Investiţiilor (SAI) Muntenia Invest, care administrează SIF Muntenia, au făcut presiuni asupra celorlalţi membri pentru aprobarea unor investiţii într-o firmă controlată de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, cercetat şi el în acest caz.

"Acest grup infracţional organizat a fost sprijinit de către Filimon Gabriel şi Boldi Sorin Florian, membri în CA al SAI Muntenia Invest SA, societate de administrare a SIF Muntenia SA, care au propus în cadrul CA din 18 iulie 2013 efectuarea de investiţii la Globalworth Real Estate Investments LTD (controlată de Papalekas - nota procurorului), urmărind astfel să sprijine financiar pe liderii grupului infracţional organizat El Lakis Najib şi Bîlteanu Dragoş George, care urmăreau împreună cu Papalekas Ioannis finanţarea achiziţiei proiectului imobiliar Bucharest Tower Center. Astfel, aceştia i-au determinat pe ceilalţi membri ai Consiliului de Administraţie al SAI Muntenia Invest SA să adopte hotărârea prin care se direcţionează resurse financiare din patrimoniul SIF 4 către liderii grupului infracţional organizat, respectiv către Papalekas Ioannis", se arată în documentul citat, obţinut de MEDIAFAX.

Procurorii notează, în documentul citat, că în perioada aprilie 2012 - noiembrie 2014, şeful SIF Banat-Crişana, Dragoş Bîlteanu, El Lakis Najib, Nicolae Mergeani, Victor Prodan şi Gheorghe Bîlteanu au constituit un grup infracţional organizat, la care a aderat şi Ioannis Papalekas, care a avut ca scop obţinerea de sume de bani din patrimoniul SIF Banat-Crisana şi SIF Muntenia SA Bucureşti.

"La acest grup a aderat şi inculpatul Papalekas Ioannis, care alături de liderii grupului infracţional organizat (Bîlteanu Dragoş George şi El Lakis Najib) au delapidat patrimoniul SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia cu sume de bani prin intermediul fondului de investiţii Globalworth Real Estate Investments LTD, urmărind valorificarea unui proiect imobiliar Bucharest Tower Center (proiect deţinut de Tower Center International SRL, la care asociaţi erau două persoane juridice nerezidente Pokandro LTD şi Stanuta Enterprises LTD, beneficiarii reali ai celei dintâi fiind Bîlteanu Gheorghe şi El Lakis Najib, iar pentru cea de-a doua chiar Papalekas Ioannis)", se mai arată în documentul citat.

Anchetatorii susţin că, în baza influenţei deţinute asupra actului decizional al SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia, Dragoş George Bîlteanu ar fi stabilit cu Ioannis Papalekas, partenerul său de afaceri în proiecte imobiliare dezvoltate în Bucureşti, "demararea unor operaţiuni de direcţionare a resurselor financiare ale emitenţilor în cauză către companii controlate de cea de-a doua persoană, printre care Globalworth Real Estates Investments Limited, în condiţii de natură să afecteze interesele acţionarilor entităţilor financiare".

"Liderii grupului infracţional organizat au urmărit ca proiectul Bucharest Tower Center, deţinut pe Tower Center International, să fie achiziţionat de către Globalworth Real Estates Investments Limited, însuşindu-şi resurse financiare în cuantum de 6.353.400 de euro din fondurile SIF Banat-Crişana, respectiv 4.763.424,11 lei din fondurile SIF Muntenia", au scris procurorii în documentul citat.

Compania Globalworth Real Estates Investments Limited a fost înfiinţată de Ioannis Papalekas în 14 februarie 2013, în Guernsey (Marea Britanie) şi, în luna iulie 2013, a făcut obiectul unei oferte publice iniţiale de acţiuni prin care Papalekas a atras noi investitori, finalizat cu listarea - pe segmentul AIM (Alternative Investment Market) al London Stock Exchange (LSE) - începând cu data de 25 iulie 2013.

Deşi Papalekas viza atragerea unei sume de minim 100 de milioane de euro la capitalul Globalworth Real Estates Investments Limited, pentru realizarea de investiţii în sectorul imobiliar din România, oferta derulată a condus la atragerea sumei totale de 53,6 milioane de euro, au mai arătat procurorii.

Globalworth Real Estate Investments a anunţat tot vineri că a convertit în acţiuni o datorie de 65 de milioane de euro către fondurile York Global Finance Offshore şi Oak Hill Advisors, cumpărată de acestea de la banca elveţiană UBS în luna martie.

Potrivit termenilor acordului, termenii facilităţii de creditare au fost modificaţi astfel încât dobânda a fost capitalizată, iar scadenţa a fost stabilită pentru 18 decembrie 2014. S-a convenit ca, nu mai târziu de acest termen, datoria, inclusiv dobânda capitalizată, să fie rambursată prin intermediul unei convertiri obligatorii în acţiuni ordinare la preţul de 5,9 euro pe unitate, respectiv preţul de plasare într-o ofertă secundară de titluri anunţată pe 23 aprilie 2014.

Tot vineri, Consiliul Concurenţei a anunţat că a autorizat preluarea clădirii de birouri Nusco Tower de către compania Globalworth, controlată de omul de afaceri Ioannis Papalekas, de la grupul italian Nusco, tranzacţia de 46 milioane de euro urmând să fie încheiată cel târziu în luna aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO