Companii

Papalekas vorbeşte pentru prima dată despre relaţia cu Dragoş Bîlteanu şi achiziţia turnului Tower Center

Papalekas vorbeşte pentru prima dată despre relaţia cu...

Autor: Cristi Moga

22.12.2014, 11:41 1824

Omul de afaceri Ioannis Papalekas, CEO şi fondator al companiei de investiţii imobiliare Globalworth, suspectat de DIICOT de complicitate în dosarul de delapidare a SIF Muntenia şi SIF Banat Crişana, susţine că nu este vinovat de niciuna dintre acuzaţiile care i s-au adus într-o scrisoare deschisă prin care îşi propune să pună “capăt neliniştilor cu care se confruntă acum toţi investitorii noştri, numeroşii noştri angajaţi, directori şi asociaţi, precum şi numeroşii noştri furnizori şi parteneri de afaceri”.

La începutul săptămânii trecute, Papalekas s-a prezentat la DIICOT pentru o întrevedere cu procurorul care se ocupă de cazul în care oamenii de afaceri Dragoş Bîlteanu şi Najib El Lakis au fost arestaţi pentru delapidarea celor două SIF-uri.

„Este adevărat că dl. Dragoş Bîlteanu a fost unul dintre partenerii mei de afaceri, exclusiv în sectorul imobiliar. Tranzacţiile principale în care ambii am fost implicaţi se leagă de achiziţia şi dezvoltarea Proiectului Upground Estates, situat în zona Dimitrie Pompeiu, şi proiectul Tower Center International”, arată Papalekas în informarea către presă.

El adaugă însă că legăturile sale profesionale cu Dragoş Bîlteanu s-au redus „semnificativ” pe parcursul anilor. Turnul Tower Center din Piaţa Victoriei a fost cumpărat în participaţii egale de Papalekas şi Bîlteanu, iar cei doi au cedat proprietatea către Globalworth, compania fondată şi condusă de Papalekas, tranzacţie care a fost finalizată la începutul acestui an şi a fost finanţată printr-un credit obţinut de la banca elveţiană UBS.

Cu privire la relaţiile sale cu SIF Banat Crişana şi SIF Muntenia, Papalekas spune că „nici eu personal şi nici societatea al cărei asociat sunt nu am achiziţionat niciun fel de drept în SIF Banat sau SIF Muntenia şi nici nu am încheiat vreo tranzacţie cu vreuna din aceste entităţi întrucât de la venirea mea în România în anul 2000 am luat decizia de a nu mă implica în tranzacţionarea de acţiuni şi obligaţiuni pe bursele din România”.

În ceea ce priveşte investiţiile realizate de cele două SIF-uri în Globalworth, Papalekas arată că SIF Banat nu a investit niciodată în Globalworth, în timp ce SIF Muntenia a cumpărat la momentul listării acţiuni la un preţ de 5 euro cu o valoare totală de un milion de euro. „Nu ştiu dacă SIF Muntenia continuă să deţină acţiuni în Globalworth, dar pot să confirm că valoarea acţiunilor în societate a rămas la un nivel superior preţului pe care acestea l-au avut la data listării”.

Investitorul de 38 de ani a mai spus că locuieşte în Bucureşti din anul 2000 şi consideră că a „contribuit semnificativ la modernizarea Bucureştiului prin proiectele rezidenţiale, comerciale şi de uz mixt derulate”.

În final, Papalekas speră că după întrevederile cu procurorul de caz, în urma cărora acesta „are cunoştinţă deplină asupra faptelor”, „va ajunge rapid la concluzia că nu mă fac vinovat de niciuna din prezumtivele acuzaţii care mi s-au adus şi că va lua toate măsurile ce se impun astfel încât să fiu exclus din orice viitoare investigaţie”.

Prin intermediul Globalworth, Papalekas a semnat în ultima lună acordurile pentru achiziţia a trei clădiri de birouri din Bucureşti – Green Court I, Nusco Tower şi UniCredit HQ – tranzacţii cu o valoare cumulată de 133 mil. euro care ar trebui închise în prima parte a anului viitor.

Globalworth a confirmat în această dimineaţă achiziţia UniCredit HQ pentru 43 mil. euro şi a anunţat că este în căutarea unor soluţii pentru finanţarea acestor tranzacţii.

„În conjuncţie cu discuţiile purtate cu potenţialii creditori, şi ca parte a alternativelor de strângere de fonduri, Globalworth ar putea căuta să strângă noi lichidităţi pentru capital în vederea finanţării parţiale a uneia sau mai multor achiziţii menţionate la momentul închiderii tranzacţiei, dar şi pentru alte achiziţii aflate în curs şi/sau pentru costurile de dezvoltare a proiectelor existente. Mai multe detalii vor fi făcute la momentul potrivit”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO