Companii

Paradox pe piaţa vinului. Producţia de vin scade cu toate fondurile europene atrase

Victor Ciupercă, CEO al Cramei Liliac

Victor Ciupercă, CEO al Cramei Liliac

Autor: Mădălina Dediu Panaete

27.02.2018, 00:07 2056

Numărul cramelor a crescut constant în ultimii ani,  in­clusiv ca urmare a unei absorbţii foarte bune a fon­du­rilor europene dedicate sectorului vitivinicol, dar pro­duc­ţia şi suprafaţa efectivă de pe care se culeg strugurii scade, pe măsură ce o serie de investitori care au luat fonduri euro­pene în urmă cu zece ani renunţă la culturi.

„Când au apărut fondurile euro­pene pentru reconversie, ele au fost asi­milate 100%, mulţi s-au trezit viti­cul­tori, au făcut o cultură, au luat banii şi aveau obligaţia să o ţină zece ani. Era un domeniu foarte tentant în 2006-2008. Dar perioada asta de 10 ani se cam termină şi mulţi încep să re­nunţe la culturi“, a spus Victor Ciu­percă, CEO al Cramei Liliac şi vicepreşe­dinte al Asociaţiei Produ­că­torilor şi Expor­tato­rilor de Vin din Ro­mâ­nia (APEV) la ZF Live.

Industria vinului este singurul do­me­niu care se poate lăuda cu absorb­ţia totală a fondurilor euro­pene pe alo­carea de până în 2014.

Prin programul suport pe pe­rioa­da 2009 - 2013, pro­ducă­torii din sectorul viticol au primit 42,1 mil. euro anual. De aseme­nea, prin Programul Naţional de Sprijin al României 2014-2018 piaţa locală a beneficiat de o alo­care financiară anuală de 47,7 mil. euro.

Producţia de vin a atins cel mai înalt nivel în anul 2013, de peste 5 milioane de hectolitri, însă de atunci s-a păstrat la un nivel de sub 4 milioane de hectolitri, conform datelor de la Ministerul Agriculturii.

Instituţia nu a publicat datele aferente anului trecut.

Victor Ciupercă povesteşte că sunt foarte mulţi mici antreprenori care au primit 14.000 euro pe hectar din fonduri europene şi au câştigat 2-3.000 euro pe hectar, ajungând la un profit de 200.000 -300.000 euro pe o suprafaţă de 100 de hectare. Acum mulţi dintre aceştia încep să renunţe la business după ce au văzut care sunt dificultăţile din domeniu, iar în piaţă rămân doar cei care vor să facă viticultură.

Situaţia evidenţiată de către Victor Ciupercă a fost observată şi de Cătălin Păduraru, expert în piaţa de vin şi cel care a adaptat în limba română textul cărţii „Războaiele Vinului“ scrisă de Mike Veseth.

„La momentul confruntării cu realităţile pieţei, o serie de crame nu mai pot găsi ritmul necesar unei activităţi optime. În plus, sunt multe firme care au terminat investiţiile în crame şi care sunt atente la tranzacţii de pe piaţă. O serie de firme şi-ar dori chiar exitul. Şi este un moment bun, chiar şi fondurile din străinătate îşi vor face simţită prezenţa în România“, a spus Cătălin Păduraru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO