Companii

Paralela 45 afirma ca promovarea litoralului este egala cu zero

24.05.2010, 23:38 67

Omul de afaceri Alin Burcea, care controleaza agentia de turismParalela 45, una dintre primele zece agentii de pe piataromaneasca, asteapta anul acesta o crestere a afacerilor cu 15%,pana la aproape 49 de milioane de lei (12 milioane de euro) dincomisioanele incasate.

"Am vandut mai multe vacante si bilete de avion in primele patruluni ale anului acesta fata de lunile din anul anterior. Dacavanzarile de sejururi pe litoralul turcesc si bulgaresc au crescut,cele pentru litoralul romanesc au fost in scadere", a declarat AlinBurcea, proprietarul agentiei de turism Paralela 45, in carelucreaza in prezent 185 de angajati.

Anul trecut, agentia de turism a incheiat cu afaceri de 10,1milioane de euro din comisioanele percepute si cu un profit net decirca 500.000 de euro, potrivit datelor transmise de oficialiicompaniei.

In opinia lui Burcea, numarul turistilor care se vor caza anulacesta pe litoralul romanesc va fi in scadere cu 10%-15%. "Trebuiesa facem ceva ca sa iesim in fata cu litoralul romanesc, asa cumfac bulgarii si turcii. Daca nu vin turisti straini sa se cazeze inhotelurile de pe litoralul romanesc, macar sa vina romanii. Inultimul an si jumatate nu s-a luat nicio masura in vederearelansarii turismului de pe litoralul romanesc."

Burcea spune ca interesul Ministerului Turismului pentrupromovarea litoralului romanesc este zero. Litoralul romanesc aatras anul trecut circa un milion de turisti, fata de litoralulturcesc, care primeste 7 milioane de vizitatori.

Proprietarul Paralelei 45 sustine ca in conditiile in care suntputine solicitari pentru sejururile de pe litoralul romanesc, vamiza pe litoralul turcesc. El a inchiriat aeronave de la Tarom siCarpatair in vederea vanzarii de sejururi cu zboruri charterincluse. "Vor fi operate 14 zboruri charter din Craiova spreAntalya pe durata acestui sezon de vara. De asemenea, am introduscurse charter si din Bucuresti, Cluj, Timisoara si Iasi spreAntalya", a mentionat el.

Agentia de turism Paralela 45 opereaza 30 de unitati pe piataromaneasca. Luna trecuta, compania a mai deschis o agentie deturism in Craiova. Burcea sustine ca nu mai este aceeasi panica inrandul consumatorilor de vacante, cum era anul trecut. "Lucrurilesi-au mai revenit, romanii incep sa isi cumpere vacante pentru varaaceasta, mai ales spre destinatiile care sunt promovate", adeclarat Alin Burcea.

Compania Paralela 45 a introdus anul acesta mai multe destinatiide vacanta, precum Dubrovnik si Costa del Sol.

Burcea, care mai detine cateva businessuri si in industriaospitalitatii, fiind proprietarul hotelului Residence de pe litoralsi al hotelului Stil din Bucuresti, apreciaza ca situatia de pepiata continua sa fie impredictibila. Pe piata agentiilor deturism, estimata la 500 mil. euro anul trecut, Paralela 45concureaza cu compania Happy Tour, al carei pachet de actiuni estedetinut de fondul de investitii spaniol GED, cu agentia de turismEximtur, controlata de familia Morariu, dar si cu Aerotravel siMarshal Turism.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO