Companii

Pariuri imobiliare pentru 2016. Chiriile pentru birouri, retail şi industrial rămân constante. Investiţiile cresc „pe toate fronturile“

Pariuri imobiliare pentru 2016. Chiriile pentru birouri,...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

18.02.2016, 00:04 467

Stocul total de spaţii moderne pe zo­na industrială a ajuns anul trecut la 2,2 mi­lioane de metri pătraţi la nivel naţional, din care peste un milion doar în Bucu­reşti, ceea ce înseamnă o creştere cu 8% comparativ cu 2014.

Spaţiile de birouri au urcat la 2,3 mi­lioane de metri pătraţi, iar pe piaţa de retail stocul actual este de 2,8 milioane de metri pătraţi, din care, de asemenea, peste un milion de metri pătraţi în Bu­cu­reşti, fiind cea mai mare piaţă din Ro­mânia, arată un raport al companiei imobiliare JLL.

În domeniul industrial, în afară de Bucureşti, dezvoltatorii au construit pro­iecte în Timişoara, Ploieşti, Cluj, Piteşti, Sibiu, Arad şi Oradea. Stocul a crescut cu 8% comparativ cu 2014, iar la finele anu­lui ar putea ajunge la 2,35 milioane metri pătraţi dacă toate proiectele anunţate vor fi livrate. „Pentru acest an, având în vedere interesul companiilor pentru Ro­mânia, estimăm că cererea brută (con­tracte de relocare, renegocieri şi prelun­giri de contracte, contracte noi şi extin­deri) va fi apropiată de cea înre­gistrată în 2014 şi 2015. Cererea vine în principal de la companiile de logistică în Bucureşti şi de la cele din domeniul auto în restul ţării“, spun reprezentanţii JLL. Gradul de ocupare la nivel naţional pe zona industrială este de 10%, însă în Bucureşti este mai mic de 5%. Dintre tranzacţiile încheiate în ultimul trimestru al anului trecut, cele mai multe sunt pe sectorul logistic – cu CTPark Bucharest West, VGP Timişoara, CTPark Deva şi Log IQ Mogoşoaia, dar au existat cereri şi pentru e-commerce – A1 Business Park. „Pentru 2016, sunt anunţate în Bu­cureşti două proiecte mari – extinderea dezvoltatorului logistic P3 şi Log IQ Mogoşoaia. În provincie mai sunt foarte multe spaţii construite la cerere, în baza unor contracte de preînchiriere“, spune Andrei Drosu, research&consultancy în cadrul JLL. Pe segmentul office, cea mai mare suprafaţă anunţată pentru acest an va fi construită în Floreasca-Barbu Văcă­rescu şi Dimitrie Pompeiu, unde se va concentra peste jumătate din totalul programat pentru acest an. „Ţinând cont de forţa de muncă dis­ponibilă, comparativ cu celelalte capitale din Europa Centrală şi de Est, Bucu­reş-tiul este încă subdezvoltat în ceea ce priveşte stocul de clădiri de birouri. Astfel, în Varşovia sunt peste 4,5 mi­lioane de metri pătraţi, în timp ce în Praga şi Budapesta stocul este în jurul a 3,2-3,3 milioane de metri pătraţi“, trans­mit reprezentanţii companiei JLL.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO