Companii

ParkLake, „mallul verde“ de 180 mil. euro, funcţionează pe generatoare de curent electric. "Dăm peste 1.000 de euro pe combustibil pe zi pentru generatoare“, a recunoscut Ingo Nissen, şeful dezvoltatorului

ParkLake, „mallul verde“ de 180 mil. euro,...

Autor: Bogdan Alecu

11.09.2016, 18:39 607

„Dăm peste 1.000 de euro pe combustibil pe zi pentru generatoare“, a recunoscut Ingo Nissen, managing director al Sonae Sierra, dezvoltatorul celui mai nou mall. Finalizarea legăturii la reţeaua electrică este în construcţie. Enel nu comentează.

ParkLake, mallul de 70.000 mp în care portughezii de la Sonae Sierra şi irlandezii de la Caelum Deve­lop­ment au investit 180 mil. euro, funcţionează în prezent cu aju­torul generatoarelor de curent electric, în condiţiile în care reţeaua existentă nu poate acoperi consumul necesar, iar pentru a autoriza o conexiune la reţeaua de mare putere, dezvoltatorii au aşteptat mai bine de un an şi jumătate OK-ul italienilor de la Enel.

Povestea incredibilă a unui restaurant românesc de pe malul mării. A încălat toate regulile jocului şi a devenit un succes răsunător

Totul a pornit de la un vis. Acum a ajuns la o afacere incredibilă pentru care ar face orice. Care este secretul succesului

Mai mult, în prima zi de deschidere, mallul a avut 85.000 de vizitatori, peste estimările iniţiale, iar în primul an se aşteaptă la peste 10 mil. vizitatori.

Proiectul ParkLake este anunţat de nouă ani şi în construcţie de doi ani, iar situaţia absurdă arată cât de greoaie şi birocratice sunt procedurile de co­nectare la reţeaua de curent electric administrată de italienii de la Enel în Bucureşti, dar şi investiţiile insuficiente în reţea care să permită accesul unor mari consumatori, afirmă specialiştii.

Dezvoltatorul mallului din cartierul Titan al Capitalei a pornit genera­toarele de curent electric pentru a susţine centrul comercial, în condiţiile în care aprobarea a venit prea târziu din partea Enel, iar conexiunea la reţeaua de mare putere se va face în umătoarele săptămâni.

„Din păcate suntem nevoiţi să utilizăm generatoare pentru ca mallul să funcţioneze în parametri. Nu folosim non-stop generatoare, însă, în faţa ParkLake, pe Liviu Rerebeanu, nu există suficientă energie electrică disponibilă  de la Enel pentru a susţine întregul mall la 20 kV (tensiune de transport - n. red.). De aceea trebuie să construim o staţie de transformare şi să aducem o tensiune de 110 kV la ParkLake tocmai de la staţia de la Dudeşti. Suntem nevoiţi astfel ca cel puţin două săptămâni sau cel mult două luni să funcţionăm şi cu ajutorul generatoarelor. Noaptea avem su­ficientă putere din reţea“, a spus  Ingo Nissen, managing director al Sonae Sierra, responsabil cu proiectele de dezvoltare din România.

Contactat de ZF, Enel nu a putut furniza niciun punct de vedere cu privire la acest caz, fiind o procedură complexă.

„Din păcate procedura de aprobare pentru conexiunea  de 110 kV a durat mult mai mult decât estimam. Am aplicat în urmă cu un an şi jumătate şi abia în august am primit-o. Utilizarea generatoarelor ne costă peste o mie de euro pe zi deoarece avem conexiunea 20kV“, a spus Ingo Nissen. El a subliniat că astfel de probleme a mai întâlnit în Portugalia şi Grecia, însă numai în România au fost nevoiţi să realizeze conexiunea direct din staţia de transformare.

Pe de altă parte, potrivit unor surse din cadrul companiei de electricitate, un astfel de dosar este o procedură lungă şi laborioasă, iar compania se confruntă cu mai multe probleme din partea dezvoltatorilor.

Cu o problemă similară s-a confruntat şi Dedeman, liderul pieţei de bricolaj, cu afaceri de aproape un miliard de euro, care în martie 2012 reclama faptul că italienii de la Enel nu au racordat magazinul la timp la reţeaua electrică magazinul din Constanţa, fapt ce a determinat costuri suplimentare de zeci de mii de euro. La acea vreme oficialii companiei spuneau că au demarat procesul de autorizare pentru conectarea la reţeaua de energie electrică odată cu cel de autorizare a lucrărilor de construire. La acea vreme explicaţia celor de la Enel Distribuţie Dobrogea a fost că erau necesare lucrări de deviere reţele electrice. Italienii au intrat pe piaţa locală de energie în 2005 când a fost finalizată achiziţia "la pachet" a pachetelor majoritare de acţiuni în firmele Electrica Dobrogea şi Electrica Banat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO