Companii

Parlamentul a adoptat Legea Business Angels care poate transforma în investitor pe oricine are bani şi nu are cazier

Parlamentul a adoptat Legea Business Angels care poate...

Autor: Carol Dan

05.05.2015, 17:40 5342

Legea a fost adoptată de Parlament în 29 aprilie, iar iniţiativa face parte din strategia Guvernului de dezvoltare a unui mediu de afaceri „activ, stimulativ şi transparent prin asigurarea unui cadru normativ caracterizat de predictibilitate şi coerenţă”, potrivit unui comunicat al Ministerul Energiei.

 ”Legea Business Angels este un succes în ceea ce priveşte măsurile de stimulare a business-ului local şi o apariţie firească în spaţiul juridic românesc (...). Legea Business Angels, prin prevederile sale,  aşează pe un traseu ascendent vectorii mediului de afaceri naţional”, a declarat în comunicat Andrei Gerea, Ministrul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri.

Cine poate beneficia de Legea Business Angels? Potrivit Legii Business Angels, orice persoană fizică poate deveni investitor individual (business angel),  dacă îndeplineşte cumulativ o serie de condiţii. Prima condiţie este să nu aibă acţiuni la o societate. Apoi, să participe la majorarea capitalului social al firmei respective prin aport în numerar cuprins între 3.000 şi 200.000 euro, dar să nu aibă mai mult de 49% din capitalul social.

Business angel-ul trebuie să nu aibă fapte prescrise în cazierul fiscal, şi nici să nu fie „incapabilă”. Persoanele condamnate pentru infracţiuni contra patrimoniului, infracţiuni de corupţie, delapidare, infracţiuni de fals în înscrisuri, evaziune fiscală nu au nicio şansă să devină business angels.

„Premisa de la care s-a pornit în elaborarea Legii a fost aceea că investitorii tip business angels nu beneficiau în România de sprijinul statului astfel încât să fie încurajaţi să susţină idei şi afaceri locale. Astfel, sume importante deţinute de persoane fizice riscau să nu fie repuse în circuitul economic”, se spune în comunicat.

Proiectul de lege Business Angels a fost iniţiat de Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, cu scopul de a reglementa condiţiile în care persoanele fizice, investitorii individuali business angels, pot beneficia de facilităţi fiscale, ca urmare a dobândirii de părţi sociale prin investiţii în mico-firme şi firme mici.

„Prin Legea Business Angels, recent adoptată, şi care acordă facilităţi fiscale pentru câştigurile obţinute din investiţii, se crează însă un efect de multiplicare în activitatea economică, se asigură acces la finanţare suplimentară şi  dezvoltare durabilă pe segmentului IMM-urilor româneşti”, menţionează comunicatul.

Această lege oferă şi beneficii fiscale, anume scutirea de impozitul pe veniturile sub formă de dividende pentru o perioadă de trei ani, din momentul dobândirii părţilor sociale, şi scutirea de impozitul pentru diferenţa pozitivă rezultată din cesionarea părţilor sociale, dacă transferul părţilor sociale are loc după trecerea unui termen de cel puţin trei ani de la dobândire.

În elaborarea legii, Ministerul Energiei a fost ajutat de Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO