Companii

Patriarhia Română, profit mai mare decât băieţii deştepţi din energie sau regii asfaltului

no title

Autor: Loredana Voiculescu

18.07.2012, 10:34 3158

Patriarhia Română - Administraţia Patriarhală a avut anul trecut un profit mai mare decât multe dintre marile companii din România din diverse domenii de activitate, între care firme ale băieţilor deştepţi de energie, firme ale regilor asfaltului, fast food sau producători de medicamente.

Comparaţia a fost făcută pe baza datelor raportate la Ministerul Finanţelor.

Concret, Patriarhia Română a înregistrat la sfârşitul anului trecut un profit de 27,93 milioane de lei, echivalentul a 6,6 milioane de euro (la cursul mediu din 2011), în creştere cu 68 la sută faţă de "prevederile anuale", după cum rezultă din datele publicate de Ministerul Finanţelor.

Cu un an înainte, în 2010, excedentul obţinut de Patriarhia Română a fost de doar 7,3 milioane lei ( 1,7 milioane euro).

Spre comparaţie, două dintre firmele aşa-numiţilor regi ai asfaltului - Romstrade şi Pa&Co -, una dintre firmele băieţilor deştepţi din energie -Alpiq Romenergie - sau firma care operează magazine de discount - Rewe Group - , au înregistrat anul trecut profituri mai mici decât Patriarhia Română.

Patriarhia: Termenul profit este impropriu

Reprezentanţii Patriarhiei susţin însă că termenul profit este "impropriu cultelor religioase", deoarece la sfârşitul fiecărui an "sumele rămase necheltuite sunt transferate pentru susţinerea activităţii, proiectelor şi programelor Bisericii aflate în derulare pe anul următor".

"Nu se poate spune că excedentul care figurează în formularele tipizate de la Ministerul Finanţelor - care nu fac diferenţa între un ONG, o instituţie de cult sau o societate comercială - ar exista într-un cont al Patriarhiei. Patriarhia nu dă dividende, ci foloseşte aceste resurse pentru activităţile şi proiecte pe care le desfăşoară", a explicat pentru gândul purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, preotul Constantin Stoica. Citiţi mai mult despre averea Bisericii Ortodoxe Române pe www.gandul.info

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO