Companii

Patriciu a lăsat fiecare Mic.ro cu datorii de 200.000 de euro

Patriciu a lăsat fiecare Mic.ro cu datorii de 200.000 de euro

Vânzările medii anun­ţate de reprezentanţii Mic.ro erau de circa 700 de euro pe zi per magazin. Cum s-a ajuns la datorii de 200.000 de euro?

Autor: Cristina Roşca, Ionut Muresan

17.02.2012, 00:06 5673

Datoriile lanţului de magazine mic.ro controlat de omul de afaceri Dinu Patriciu se ridică la 698 mil. lei (162 mil. euro), au afirmat ieri reprezentanţii companiei în faţa Tribunalului Bucureşti, potrivit unor surse judiciare citate de agenţia de presă Mediafax.

Ieri a fost dezbătută solicitarea firmei Mic.ro Retail de intrare în insolvenţă, sentinţa fiind în aşteptare până la închiderea ediţiei ZF. Cu ocazia acestui termen de judecată, a apărut şi prima informaţie cu privire la da­toriile cumulate ale lanţului de magazine, iar acestea indică faptul că cele 850 de magazine ale reţelei - numărul de unităţi din punctul maxim al dezvoltării - au înregistrat datorii de aproape 200.000 de euro fiecare. Repre­zentanţii Mic.ro nu au confirmat informaţia până la închiderea ediţiei.

Cum a reuşit un magazin de cartier de câteva zeci de metri pătraţi să adune datorii de 200.000 de euro când vânzările medii anun­ţate de reprezentanţii companiei erau de circa 700 de euro pe zi per magazin?

La acest volum de vânzări, un magazin Mic.ro ar fi putut funcţiona circa 200 de zile fără să achite marfa, chiria spaţiilor sau salariul angajaţilor.

În cadrul magazinelor din Bucureşti chiria medie a magazinelor Mic.ro poate fi estimată la circa 1.500 de euro lunar, în timp ce salariile brute ale angajaţilor se ridicau la circa 250 de euro lunar, fiecare magazin având în medie cinci salariaţi.

Datoriile lanţului de magazine ar putea fi astfel mai mari chiar decât investiţiile anunţate de Patriciu şi estimate de ZF la circa 100 de milioane de euro.

Retailerul mic.ro şi-a cerut insolvenţa în urmă cu două zile, dosarul adăugându-se altor circa 20 de dosare depuse de creditori. Tribunalul Bucureşti, care trebuia să dea ieri o sentinţă, a rămas în pronunţare în cazul insolvenţei Mic.ro, urmând să decidă astăzi sau cel târziu într-o săptămână dacă admite cererea companiei ca administratorul să fie RVA Insolvency sau solicitarea creditorilor ca administratorul să fie numit de ei, potrivit Mediafax.

Surse din piaţă spun că unii creditori ar dori să lucreze cu Casa de Insolvenţă Transilvania în acest dosar.

Instanţa Tribunalului Bucureşti a luat joi 16 februarie în discuţie cererea companiei Mic.ro Retail de intrare în insolvenţă, creditorii formulând cerere de intervenţie în proces.

Reţeaua de magazine mic.ro a fost cel mai ambiţios pariu din retailul autohton. Dinu Patriciu a început în vara lui 2010 să lucreze la lansarea pe piaţă a primei francize româneşti din comerţul alimentar. El voia o reţea de 2.000-3.000 de chioşcuri Mic.Ro.

Aceeaşi soartă a avut-o şi lanţul miniMax Discount, primul pariu al lui Patriciu în retail. Şi acesta îşi aşteaptă la rândul său sentinţa, în condiţiile în care în urmă cu circa două săptămâni compania şi-a depus cererea de intrare în insolvenţă. Termenul este stabilit pentru 19 iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO