Companii

Patriciu, cu doua achizitii imobiliare in Germania, se inhama la datorii de 1 miliard de euro

Patriciu, cu doua achizitii imobiliare in Germania, se inhama la datorii de 1 miliard de euro

Dinu Patriciu

14.06.2009, 14:50 57

Omul de afaceri Dinu Patriciu, care a facut cei mai multi bani din afaceri cu petrol, isi indreapta in ultima perioada o buna parte din avere catre segmentul de real estate, unde si-a asumat investitii de 55 mil. euro pentru a prelua controlul a doua fonduri de investitii (Deutsche Land si Rutley European) cu proprietati in special in Germania, evaluate la 1,1 miliarde de euro, dar si cu datorii de aproape un miliard de euro, la sfarsitul anului trecut.

In cazul unei noi scaderi a valorii de piata a portofoliului, cu 10-15%, nivelul creditelor ar putea depasi valoarea proprietatilor. Potrivit celui mai recent clasament Forbes, averea lui Dinu Patriciu era evaluata la circa 1,3 mld.euro (1,8 miliarde de dolari).
Prima tinta de investitii a lui Patriciu este fondul Deutsche Land, unde a devenit deja cel mai important actionar, cu o participatie de 29,9%, dupa ce a cumparat cea mai mare parte a actiunilor noi emise de companie.
Miliardarul a intrat in actionariatul companiei germane prin intermediul firmei Black Sea Global Properties, care a cumparat la inceputul acestui an si fondul de investitii Fabian, care avea 11 proprietati in Romania (birouri si rezidential), dar si datorii de 76 de milioane de euro.
Participatia lui Dinu Patriciu in Deutsche Land ar putea fi majorata in urmatoarea perioada, in conditiile in care actionarii fondului ar putea emite alte actiuni cu o valoare de aproximativ 23 de milioane de euro, a caror subscriere ar duce participatia lui Patriciu la 54,1%.
Deutsche Land detine spatii comerciale, birouri si doua hoteluri in special in vestul Germaniei, in orase precum Stuttgart, Kšln sau Frankfurt, evaluate la sfarsitul anului trecut la 560 de milioane de euro, potrivit raportului financiar al firmei. In acelasi timp, datoriile firmei se ridicau la 482,8 milioane de euro.
"In functie de aprobarea actionarilor, vom investi alte 20 de milioane de lire sterline (23,4 milioane de euro) in Deutsche Land pentru a intari si mai mult situatia financiara a firmei", a declarat avocatul Obie Moore, fostul sef al casei Salans in Romania, care a fost propus drept membru al consiliului de administratie al Deutsche Land, din partea firmei lui Patriciu.
Cea de-a doua companie ofertata de Patriciu este Rutley European Property, avand datorii de 507 milioane de euro si o valoare de piata estimata la 521 milioane de euro. Patriciu ar putea plati 14,7 milioane de euro pentru a prelua integral fondul care detine proprietati atat in Germania, cat si in Belgia, Olanda, Polonia si Suedia. Oferta lui Patriciu a fost facuta la un pret de
6 pence per actiune, in timp ce vineri titlurile companiei listate pe bursa de la Londra au inchis la un pret de 7 pence per unitate.
"Lansam aceasta oferta intr-o perioada de insecuritate pe pietele europene de real estate. Oferta noastra este proiectata sa se adreseze acelor actionari care cauta un exit, cat si celor care doresc sa ramana investitori. Presupunand ca vom obtine controlul asupra Rutley in urma acestei oferte, intentionam sa stabilizam pozitia financiara a companiei si sa luam si alte masuri pentru a imbunatati performantele companiei", a spus Patriciu.
Capitalizarile bursiere ale celor doua firme aflate pe lista de achizitii a lui Patriciu au scazut cu circa 70% pe parcursul anului trecut.
Investitiile lui Patriciu in Germania pot fi justificate tinand cont si de aprecierile celor mai multi consultanti imobiliari de pe piata locala, care sustin ca scaderea valorilor proprietatilor din pietele vestice le face pe acestea mult mai atractive, comparativ cu cele din Est.
Piata imobiliara din Germania a fost mai putin afectata in aceasta perioada pe segmente precum retail si chiar rezi­dential, vanzarile in centre comerciale ramanand la un nivel ridicat, in timp ce preturile locuintelor nu au inregistrat deprecieri dramatice, ca in alte state europene.
Patriciu preia proprietati generatoare de venituri din chirii si nu terenuri sau alte proiecte aflate in constructie, care ar necesita investitii suplimentare semnificative. Potrivit celor mai recente date prezentate de cele doua fonduri de investitii, gradul de ocupare al proprietatilor din portofolii este in continuare ridicat, 90-95%.
In Romania foarte putine sunt companiile care detin doar cladiri finalizate, majoritatea avand diferite proiecte aflate in diferite stadii de dezvoltare pentru care gasesc cu greu in aceasta perioada finantare bancara sau chiriasi.
 
Noile propritati ale lui Patriciu
 
Rutley European Property
 
  • Valoarea companiei este estimata la 521 mil.euro;
  • Doua treimi din portofoliu se afla in Germania, restul in Suedia, Polonia, Olanda, Belgia si Franta;
  • Rutley a platit 163 de milioane de euro pe proprietati cu destinatie mixta in Olanda, avand o suprafata de 79.000 de metri patrati;
  • Compania detine mai multe cladiri in Karlstad (Suedia), cu o suprafata de 72.000 mp, in care isi are birourile si primaria orasului;
  • In Germania compania detine in special spatii comerciale, inchiriate unor retaileri precum Real, Lidl, Plus, Rewe sau Aldi;
  • In cladirile de birouri pe care compania le detine in Berlin si in NŸrenberg printre chiriasi se numara companii precum Siemens sau Renault Nissan.
 
Deutsche Land
  • Valoarea de piata a portofoliului era evaluata la 560 de milioane de euro la sfarsitul lui 2008;
  • Compania detine in special spatii comerciale si birouri, dar si doua hoteluri, unul in Stuttgart si altul in statiunea balneara Baden Baden din sud-vestul Germaniei;
  • Proprietatile comerciale ale companiei se afla in orase precum Wolfsburg, Koln, Bremen, in timp ce birourile sunt situate in Frankfurt, Mainz, Munchen sau Bonn.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO