Companii

Patriciu: De ce sa investesc in Romania unde trebuie sa platesc 100 de taxe cand in Georgia platesc doar sase

22.09.2009, 18:19 76

Miliardarul Dinu Patriciu, al carui nume se leaga de vanzareaRompetrol catre kazahii de la KazMunaiGaz, spune ca nu a renuntatla planurile de a investi pe plan local, dar ca deocamdata mai suntfoarte multi pasi de facut pentru a "lua taurul de coarne" sipentru a iesi din criza "in care ne zbatem de multa vreme si careeste doar a noastra".

Intre timp, Patriciu isi plaseaza banii in tari pe care leconsidera liberale, cum este cazul Georgiei, unde omul de afaceri aanuntat ieri achizitia unui pachet de 91,218% din Banca Populara aGeorgiei pentru care a platit 15 milioane de dolari. Banca detinecea mai vasta retea de filiale din Georgia, acesta fiind atuul carea contat cel mai mult in alegerea acestei investitii. Achizitia s-aderulat prin intermediul unui fond de investitii in care actionariisunt omul de afaceri Dinu Patriciu si fostul premier georgian LadoGurgenidze. Numele fondului in care Patriciu detine pachetulmajoritar de actiuni este Liberty Investments Holdings, tranzactiafiind derulata prin intermediul unei subsidiare a fondului, LibertyCapital LLC.

Georgia are 4,2 milioane de locuitori, de doua ori catBucurestiul, iar PIB-ul tarii este de 11 mld. dolari, adica 2.900de dolari per capita, fata de 8.500 de dolari in Romania.

"Vom investi numai in tari care au o viziune liberala despreeconomie si din pacate sunt numai 25 de astfel de state la nivelglobal. Romania in comparatie cu Georgia se afla pe locul 55 intopul Bancii Mondiale privind usurinta de a face business. Georgiaeste pe locul 11. Nu am renuntat la gandul de a investi in Romania,dar mai sunt multi pasi de facut pentru a lua taurul de coarne. Netot zbatem intr-o lunga criza care de fapt este a noastra. InGeorgia, de exemplu, platesti 6 taxe, la noi sunt peste 100. La noieste un bugetar la 13 locuitori, in Georgia este unu la 75. Este omare diferenta si este prima schimbare care trebuie facuta pentru aiesi din aceasta situatie. Nu cred ca aceste lucruri se vorintampla in viitorul apropiat."

Banca Populara detine o cota de piata de numai 3,4%, fiind asaptea cea mai mare banca din sistemul georgian. Institutiafinanciara are circa 3.600 de angajati. La o cota de piata de 3,4%si o valoare totala de 5,4 mld. dolari, cat avea in 2008 sistemulbancar georgian, potrivit informatiilor de pe site-ul BanciiPopulare din Georgia, rezulta ca valoarea activelor bancii seridica la aproape 185 mil. dolari. "In domeniul financiar bancar,investitiile mele vor fi de 9 zerouri. Aici globalizarea esteacceptata. Georgia are tratate pentru evitarea vizei cu 82 de tari.Va deveni Elvetia acestei zone."

Doua investitii pe an pe piete emergente

Prin intermediul vehiculului de investitii creat, LibertyInvestment Holdings, Patriciu intentioneaza sa fructifice cateuna-doua oportunitati anual pe pietele emergente. "In urmatorii aniintentionam sa aducem capital suplimentar pentru Liberty si sainvestim in una sau doua oportunitati in fiecare an. Filosofianoastra de investitii este simpla - in pietele emergente undereformele economice prind radacini, companiile de serviciifinanciare sunt primele beneficiare ale mediului de afaceriimbunatatit."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO