Companii

Paul Pop, de la corporaţie la antreprenoriat

Paul Pop, acţionar al Rottco Consult, un business de 117 mil. euro din vânzarea de carburanţi.

Paul Pop, acţionar al Rottco Consult, un business de 117 mil. euro din vânzarea de carburanţi.

Autor: Iuliana Roibu

19.05.2015, 00:04 1506

Paul Pop a apărut în catalogul Top 100 Tineri Manageri în 2006, primul an de apariţie a catalogului, iar la acea dată lucra în cadrul Rompetrol. La zece ani distanţă, Paul Pop este antre­prenor şi a avut în 2014 afaceri de 117 milioane de euro cu firma Rottco Consult. Anul trecut, Rottco Consult a vân­dut 100.000 de tone de carburant, din care 80% a fost mo­torină, iar cota sa de piaţă a fost de 1,5% din piaţa de distribuţie de carburanţi.

„Peste cinci ani, consider că voi fi sufi­cient de tânăr pentru a mai con­duce Rompetrol Downstream. Peste 10 ani însă, când piaţa din Ro­mânia va arăta cu totul altfel, în cel mai rău caz mă văd consultant într-o companie petrolieră interna­ţio­nală. În cel mai bun caz, mă văd într-o poziţie antrepre­no­rială“.

În urmă cu zece ani, Paul Pop stă­tea în biroul său din Piaţa Vic­toriei, povestea despre o reţea ma­tură de staţii pe care o construise pentru Rompetrol, dar şi despre viitorul său, pe care îl vedea, în cel mai bun caz, în zona antreprenorială. Zece ani mai târziu, Paul Pop stă în bi­roul său dintr-o vilă de pe malul la­cu­lui Străuleşti şi povesteşte despre ce a făcut în ultimii zece ani şi despre cum planul său antreprenorial a devenit realitate. 

Paul Pop îşi descrie viaţa profesională ca pe un continuu start-up. Pop este de profesie inginer chimist; a terminat facultatea în 1992 şi s-a angajat la Rafo, de unde a plecat la Lukoil, la mijlocul anilor ’90, când compania rusească a venit în România şi l-a recrutat ca director de strategie şi import-export. După ce a lucrat acolo doi ani, a mai petrecut un an la Romoil şi în 2000 s-a mutat la Rompetrol, unde a început de la zero construcţia unei staţii de retail. Astăzi, Rottco, bu­sinessul său, vinde carburanţi exclusiv wholesale către transportatori, staţii particulare, agricultori sau distribuitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO