Companii

Pe ce au fost cheltuiţi banii în proiectul Cortina, cel mai mare faliment al unui proiect de locuinţe

Pe ce au fost cheltuiţi banii în proiectul Cortina, cel mai mare faliment al unui proiect de locuinţe

Dezvoltatorul proiectului Cortina Residence din Bucureşti a intrat în faliment cu datorii de peste 25 de milioane de euro după ce a fost construit doar un subsol pe trei niveluri şi structura a trei etaje superioare din blocul care urma să cuprindă 270 de apartamente

13.06.2010, 23:49 5286

O parte dintre cumpărătorii de apartamente în cadrul proiectuluiCortina Residence din Bucureşti, cel mai mare faliment al unuiansamblu rezidenţial de pe piaţa locală, acuză administratoriiproiectului de management slab şi deturnare a fondurilor destinateconstrucţiei ansamblului din zona Băneasa. Dezvoltatorul a intratîn faliment cu datorii de peste 25 de milioane de euro după ce afost construit doar un subsol pe trei niveluri şi structura a treietaje superioare din blocul care urma să cuprindă 270 deapartamente.

Unul dintre cumpărători spune că nivelul ridicat al datoriilorfirmei nu se vede "pe teren", în condiţiile în care "costulconstrucţiei pentru subsol era de maximum 400 de euro/metrulpătrat, în timp ce structura supraterană costa maximum 300 deeuro/mp pe vârf de piaţă. Ei au luat 100 mil. lei (25 mil. euro) dela bancă în trei tranşe şi nu ştiu pe ce i-au folosit. Probabil aubăgat banii în contracte de consultanţă în străinătate, care nu maipot fi recuperaţi", spune Alexandru Niţescu, care cumpărase prinintermediul unei firme un apartament în cadrul proiectului.

Proiectul trebuia dezvoltat de firmele Heitman şi Cefin,114 locuinţe fiind deja vândute la momentul suspendăriiconstrucţiei.

Reprezentanţii Cefin au prezentat o listă a costurilor cuproiectul, circa 19 mil. euro fiind plătiţi către antreprenorulgeneral şi firma care a executat fundaţia.

"Toate sumele cheltuite cu acest proiect au fost monitorizate decătre un manager de proiect independent, desemnat de băncile careau finanţat proiectul şi partenerul nostru Heitman. Au fost emiserapoarte lunare, aceasta fiind condiţia pentru a putea facetragerile din linia de credit în timpul perioadei de construcţie",susţine Stefano Albarosa, CEO al grupului italian Cefin.

Reprezentanţii Cefin susţin că lucrările la proiect au foststopate după ce fondul de investiţii Heitman a decis să renunţe ladezvoltare, moment în care finanţarea a fost suspendată de cătreVolksbank şi Investkredit, cei mai mari creditori aiproiectului.

De cealaltă parte, Niţescu, care este şi manager de investiţiiîn cadrul firmei de consultanţă imobiliară Regatta, spune că"problema este că au mai luat vreo patru milioane de euro şi de lacumpărători şi nici măcar nu au plătit constructorul, avândrestanţe şi faţă de Edrasis, care le-a cerut insolvenţa. Pot spunecă mi-am furat-o. Am pierdut banii, deoarece nu ştiu dacă în urmavânzării activelor vor putea lua măcar cinci milioane de euro peproprietatea asta", spune Niţescu. El avea achitat un avans de73.000 de euro pentru un apartament de 127 mp cu o terasă de 45 mp,al cărui preţ total era de 253.000 de euro.

"Deşi avem doar patru niveluri supraterane, structura estefinalizată peste 65%, ţinând cont că cele trei etaje subterane (maimult de 23.000 mp excavaţi, izolaţi şi construiţi) sunt finalizaţidin punct de vedere structural. După suspendarea proiectului,creditorii au solicitat un audit independent al lucrărilorrealizate şi al sumelor cheltuite, iar rezultatul a confirmat căsumele folosite au fost în concordanţă cu lucrările executate",spune Albarosa.

Firma de proiect - Cefin Real Estate Alpha - este în procedurăde faliment, iar în următoarele luni activele ar trebui scoase lalicitaţie de către firma BDO, lichidatorul judiciar al companiei.Sumele obţinute din vânzarea terenului de 7.500 mp şi aconstrucţiei vor merge în primul rând către băncile finanţatoare,care au garanţie pe proprietăţi.

"Este greu de spus cât mai valorează acum proiectul, deoarececine ar cumpăra în această perioadă s-ar aştepta să ofere un preţca pentru un «distressed asset»", a declarat şi Geo Mărgescu,general manager al firmei Cefin Real Estate şi administrator alproiectului de locuinţe.

Dezvoltatorul obţinuse în aprilie 2007 o linie de credit de 37,7milioane de euro de la Volksbank şi Investkredit şi a începutvânzarea locuinţelor cu preţuri de la 169.000 de euro pentru ogarsonieră cu o suprafaţă de 76 de metri pătraţi.

În august 2009 lucrările de construcţie au fost suspendate, înluna ianuarie firma dezvoltatoare a intrat în procedură deinsolvenţă, iar în doar patru luni a fost pronunţat cel mai marefaliment al unui ansamblu rezidenţial din Bucureşti.

În prezent, pe fondul crizei economice, în Bucureşti sunt maimulte proiecte de locuinţe blocate în diverse stadii, în unelecazuri fiind deschisă şi procedura de insolvenţă, astfel că înurmătoarele luni am putea asista la noi falimente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO