Companii

Pe piaţa închirierilor de locuinţe îşi fac loc tot mai multe apartamente noi: preţul pe metru pătrat e similar cu cel din blocurile vechi

Pe piaţa închirierilor de locuinţe îşi fac loc tot mai multe apartamente noi: preţul pe metru pătrat e similar cu cel din blocurile vechi
01.09.2010, 23:05 391

În blocurile noi, suprafeţele sunt însă mult mai mari faţă decea mai mare parte a apartamentelor construite în comunism,respectiv de peste 100 mp în apartamentele de trei camere şi depeste 75 mp în cele de două camere.

Astfel că o chirie lunară pentru o locuinţă într-un bloc nousare de 800 de euro pe lună pentru un apartament de treicamere.

Analiştii imobiliari spun însă că, cel puţin pe moment, chiriileîn apartamentele noi sunt o oportunitate foarte bună pentru cei cuvenituri peste medie, ele fiind mai performante decât un apartamentvechi, comparând preţurile pe metru pătrat.

Pe site-urile de închirieri direct de la proprietari au apărutşi apartamente din complexul Asmita Gardens, unul dintre proiectelenoi mai bine poziţionate din Bucureşti, fiind situat chiar peSplaiul Unirii în zona Tineretului. Spre exemplu, un apartament dedouă camere de 76 de metri pătraţi ar putea fi închiriat cu 650 deeuro pe lună, potrivit datelor de pe un site imobiliar.

Marcel, un inginer din Bucureşti, a cumpărat un apartament cutrei camere, mobilat, în ansamblul rezidenţial de lux Liziera de peŞoseaua Pipera Tunari, vizavi de pădure, şi l-a dat în chirie.Suprafaţa utilă a apartamentului este de 129 mp, iar preţul cu carea fost promovat era de 850 de euro pe lună, adică 7 euro/mp. Areuşit să-l dea în chirie abia după trei luni de căutări.

"L-am cumpărat pentru mine, dar am amânat să mă mut în el şiîntre timp m-am gândit să-l închiriez. Nu am găsit uşor chiriaş,ştiţi foarte bine că sunt multe apartamente goale."

Comparând însă preţul pe metru pătrat al unui apartament nou cupreţul unei locuinţe vechi, cu mobilă şi instalaţii sanitare dezeci de ani, se observă că ansamblurile rezidenţiale au preţurisimilare sau chiar mai scăzute.

Chiria unui apartament vechi şi înghesuit din zona Iancului estetot de 7 euro pe metru pătrat pe lună. Chiriaşii au speculat însăscăderea preţurilor şi s-au mutat în altă parte.

"Ne-am mutat într-un apartament mai mare, în zona Nerva Traian,unde plătim 5 euro pe metru pătrat. Am vrut mai mult spaţiu şi amprofitat de scăderea chiriilor din ultimul an", spune Andreea, 23de ani, studentă în Bucureşti.

Consultanţii imobiliari spun că este normal ca apartamenteleconstruite în 2008 sau 2009 să fie competitive în contextul actualal pieţei.

"Vorbim de o piaţă a chiriilor în apartamente noi, specialcumpărate pentru a fi închiriate. De când au început să aparăproiecte noi, mulţi oameni s-au hotărât să cumpere apartamente înscop investiţional şi acum caută să le dea în chirie. Mai există şicategoria celor care le scot în chirie de nevoie. Apartamentelemari în complexurile rezidenţiale noi sunt avantajoase acum, darele sunt doar o oportunitate de moment. Nu se ştie pentru cât timpvom mai vedea astfel de oferte", spune Valentin Ilie, CEO al firmeide consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates ofRomania.

Mai ales că românii vor să fie proprietari, iar piaţa chiriilorare încă dimensiuni foarte reduse pe plan local. Spre deosebire deţările vestice, unde circa jumătate din locuitori sunt proprietari,în România, ponderea ajunge la peste 90%.

"Mobilitatea oamenilor este mult mai mare în alte ţări. La noinu sunt adevărate poluri economice şi industriale între careromânii să migreze", mai spune Ilie.

Firma de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates ofRomania primeşte circa 150 de cereri noi pe zi, dintre care doaraproximativ 30 sunt pentru chirii. În acelaşi timp, în jur de 95%din tranzacţiile încheiate de firmă sunt pentru cumpărări deapartamente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO