Companii

PeliFilip: Folosirea mesageriei Facebook pentru transmiterea de citaţii la proces ar putea deveni în viitor o metodă uzuală

PeliFilip: Folosirea mesageriei Facebook pentru...

Autor: Roxana Rosu

29.03.2018, 14:25 204

Folosirea mesageriei Facebook pentru transmiterea de citaţii sau alte acte în cadrul unui proces ar putea deveni în viitor o metodă uzuală pentru instanţele de judecată din România, metoda fiind déjà folosită în alte state, arată o analiză semnată de avocaţii Razvan Ionescu, Senior Associate PeliFilip şi  Loredana Cristea, Associate PeliFilip.

”În cazul în care partea ar indica datele necesare, iar citatia sau actele procesuale ar fi astfel transmise prin intermediul serviciului de mesagerie al aplicatiei Facebook si, nu in ultimul rand, persoana respectiva ar confirma primirea atasamentelor prin completarea formularului mentionat de lege, cel putin la prima vedere conditiile impuse de lege par a fi indeplinite, astfel incat citarea pe aceasta cale sa fie operanta”.

Citarea prin intermediul retelelor de socializare pare sa fi fost imbratisata si in alte sisteme de drept, mai exact Curtea Suprema de Justitie din Manhattan care a citat in cadrul unui proces de divort pe unul dintre soti prin Facebook Messenger, considerand ca tine de dreptul fundamental al acestuia sa ia parte la judecarea respectivei cauze si astfel sa ia la cunostinta de citatia respectiva.

În plus, cei doi avocaţi amintesc de un caz reflectat în presa locală, în care  un judecator din Cluj a decis citarea unei parti din process prin Facebook, intrucat citarea pe caile obisnuite s-a dovedit a fi ineficienta. Intrucat din motive tehnice compartimentul IT al instantei nu a putut da curs solicitarii, finalmente nu s-a mai dispus citarea pe aceasta cale, judecatorul luand astfel act de „imposibilitatea comunicarii actelor judiciare transmise ca urmare a cererii de asistenta judiciara internationala”.

Chiar daca dispozitia instantei de judecata nu a putut fi pusa efectiv in practica, analiza posibilitatii citarii si a comunicarii documentelor procesuale pe aceasta cale poate suscita ample discutii din perspectiva modului de interpretare a dispozitiilor legale, a calificarii modului de citare si a efectelor concrete produse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO