Companii

Penescu: Scaderea preturilor din imobiliare poate fi o oportunitate pentru noi

Penescu: Scaderea preturilor din imobiliare poate fi o oportunitate pentru noi

Cornel Penescu, unul dintre proprietarii Pic Group: Negociem cu bancile refinantari pentru parcul de retail din Calarasi. Preferam sa facem proiectele cu propriile resurse si apoi sa apelam la banci pentru refinantare, pentru ca este mai usor sa obtii credite cu un proiect real decat cu un plan pe hartie. Conditiile de creditare care ni se propun acum, in ceea ce priveste costurile, nu ne convin. Mi se pare anormal ce se intampla in sistemul bancar romanesc.

11.01.2009, 18:56 36

Trei din cele patru locatii in care fratii Penescu au construit hipermarketuri Pic vor fi transformate in acest an in parcuri de retail. Tot in 2009, cei doi antreprenori au planificata finalizarea unei investitii de circa 60 mil. euro intr-un parc de retail in Ploiesti.

Astfel, grupul Pic va incheia anul cu cinci locatii operationale, toate acestea fiind in proprietatea fratilor Penescu.
Noile parteneriate ale celor doi oameni de afaceri din Pitesti le pot aduce acestora venituri suplimentare de 2,4 mil. euro anual, potrivit estimarilor pe baza unei chirii medii lunare intre 7 si 10 euro in spatiile comerciale.
Reteaua franceza Bricostore va deschide in aprilie un magazin de bricolaj langa Pic Calarasi, in timp ce reteaua Interhome, controlata de o firma belgiana, va avea trei inaugurari in 2009, in vecinatatea hipermarketurilor Pic din orasele Oradea, Craiova si Ploiesti.
Fiecare magazin de bricolaj va avea o suprafata de 4.000-5.000 de metri patrati, iar investitia totala in deschiderea unei unitati de acest tip este estimata la 5 mil. euro.
"Langa hipermarketul Pic Pitesti nu va veni niciun retailer de bricolaj, din lipsa de spatiu", a precizat Cornel Penescu, actionarul Pic Group.
Atragerea altor retaileri in locatiile Pic ar putea aduce retelei un flux mai mare de clienti, ceea ce se va resimti in ratele de crestere a vanzarilor in urmatorii ani.
Grupul Pic are o concurenta puternica in comert, cei mai de temut competitori ai sai fiind in acest moment Carrefour si Real, retele care doar in ultimul an au investit fiecare cate 150 mil. euro in expansiune.
Cu toate acestea, Cornel Penescu afirma ca a batut palma cu un dezvoltator strain pentru a ataca retailul modern din Capitala, orasul cu cel mai mare numar de hipermarketuri operationale. El nu a dezvaluit numele dezvoltatorului imobiliar, insa a mentionat ca, din cauza dificultatilor actuale de finantare din real estate, proiectul s-ar putea amana pe termen nedefinit.
"Dezvoltatorii imobiliari, in special cei cu capital strain, sunt intr-o stare de incertitudine acum, din cauza dificultatilor cu care se confrunta companiile-mama. In cazul nostru, situatia din imobiliare poate fi o oportunitate, pentru ca preturile terenurilor scad", a afirmat antreprenorul.
Grupul Pic detine si firma Pic Constructii, condusa de Ilie Penescu, care a ridicat toate cele patru hipermarketuri operationale ale retelei. Cornel Penescu a mai spus ca afacerile companiei de constructii nu vor fi afectate de situatia actuala din sectorul real estate, pentru ca firma lucreaza in continuare pentru dezvoltarea retelei, cat si pentru ridicarea primelor magazine Interhome in locatiile detinute de Pic.
Interhome este o companie care dezvolta un format mic de magazine de bricolaj, cu o suprafata de vanzare de aproximativ 4.000 de metri patrati.
Reteaua numara in prezent doua unitati, in Timisoara si Ploiesti, si este detinuta integral de compania Interior Home Commerce inregistrata in Belgia.
"In prezent negociem cu bancile refinantari pentru parcul de retail din Calarasi. Preferam sa facem proiectele cu propriile resurse si apoi sa apelam la banci pentru refinantare, pentru ca este mai usor sa obtii credite cu un proiect real decat cu un plan pe hartie", a mai declarat Cornel Penescu.
Proprietarii Pic au anuntat investitii de 60 mil. euro in parcul de retail din Calarasi, locatie in care a fost inaugurat un hipermarket Pic spre finele anului trecut, urmand ca in aprilie sa fie deschis si un magazin Bricostore.
"Conditiile de creditare care ni se propun acum, in ceea ce priveste costurile, nu ne convin. Negocierea costurilor creditelor este problema in acest moment. Mi se pare anormal ce se intampla in sistemul bancar romanesc, deoarece in restul Europei ratele dobanzii de referinta scad", a mentionat actionarul.
Grupul Pic a raportat in 2007 o cifra de afaceri de 409,5 mil. lei (122,7 mil. euro), potrivit datelor de la Ministerul de Finante. Din grup fac parte si companii cu activitati de productie si ambalare a unor alimente precum zahar, orez sau ulei, cu sediul in judetul Arges. Fratii Penescu sunt si actionarii majoritari ai clubului de fotbal FC Arges.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO