Companii

Pepsi si Coca-Cola merg umar la umar si in declin: Bilanturile celor mai mari doi producatori de bauturi racoritoare sunt mai sarace cu 70 de milioane de euro

Pepsi si Coca-Cola merg umar la umar si in declin: Bilanturile celor mai mari doi producatori de bauturi racoritoare sunt mai sarace cu 70 de milioane de euro
26.02.2010, 00:00 514

Compania Pepsi Americas, al doilea mare jucator pe piata localaa bauturilor non-alcoo lice, cu afaceri de 202 mil. euro in 2008, ainregistrat anul trecut un declin de peste 10% (double digit) alvanzarilor in volum pe piata din Romania, comparativ cu perioadaanterioara, potrivit unui raport al imbuteliatorului.

Principalulsau competitor la nivel local, Coca-Cola Hellenic, a raportat lainceputul acestei luni o scadere a volumelor vandute in Romania de12% in 2009 fata de 2008.

Intr-un singur an, gigantii din soft drinks au trecut astfel dela cresteri de vanzari double digit la scaderi de peste 10% pepiata romaneasca, pe fondul declinului puterii de cumparare aconsumatorilor.

Scaderea consumului pietei de bauturi carbonatate - caregenereaza cele mai mari vanzari producatorilor Pepsi si Coca-Colala nivel local - a fost la fel de abrupta intr-un an de criza."Segmentul bauturilor racoritoare carbonatate s-a contractat anultrecut cu 16% in volum fata de 2008, pe o piata a bauturilor indeclin cu 15%", a declarat Marius Caluian, directorul general alcompaniei de cercetare de piata MEMRB.

In 2007-2008, segmentul de bauturi carbonatate (care genereazacele mai mari vanzari producatorilor Pepsi si Coca-Cola in Romania)crestea cu un ritm de 5-10% in volum.

Cel mai mare segment de pe piata bauturilor, cel al berii, s-acontractat anul trecut in volum cu 20% fata de 2008, conformstudiilor MEMRB.

Chiar si vanzarile de apa minerala s-au redus anul trecut fatade 2008, datele de la Societatea Nationala a Apelor Mineraleindicand un declin al volumelor imbuteliate de produ catori deaproape 20% in acest interval.

Lupta pentru cote de piata ramane foartestransa

Tinand cont de declinul raportat pe 2009 de Pepsi Americas inregiunea Europei Centrale si de Est, de aproape 13% in volum,comparativ cu 2008, scaderea volumelor companiei pe piataromaneasca poate fi estimata la 10-15% in acest interval. Romania a avut o contributiede aproape 30% la cifra de afaceri a Pepsi Americas in regiune.

Cu ritmuri similare de scadere la nivel local, producatorulCoca-Cola si Pepsi Americas au ramas astfel la aceeasi distantaunul de celalalt pe o piata estimata la aproape un miliard de eurola nivelul lui 2009.

Vanzarile Coca-Cola HBC Romania pot fi estimate in jurul valoriide 500 mil. euro in 2009, iar cele ale Pepsi Americas Romania la180 mil. euro, pe baza unui declin al valorii vanzarilor de10%.

Imbuteliatorii Pepsi si Coca-Cola detin impreuna circa 75% dinpiata locala de soft drinks (bauturi racoritoare), potrivit estimarilor ZF.

Romania si Ucraina, cele mai dificile piete dinregiune

Intr-un raport publicat de compania americana se precizeaza caRomania si Ucraina au fost cele mai dificile piete din EuropaCentrala si de Est (CEE) pentru Pepsi Americas in 2009. Vanzarilein regiune s-au diminuat cu aproape 13% in volum anul trecut fatade 2008 din cauza unui mediu economic in continua inrautatire pepietele emergente din CEE, fiind afectate in special distributia inRomania si exporturile in Ucraina, potrivit sursei citate.

La nivel local, Pepsi Americas a finalizat anul trecutinvestitii de 85 mil. euro in primul sau proiect greenfield de pepiata romaneasca, inaugurat in a doua jumatate a lui 2009, proiectcare a fost puternic sustinut de actualul CEO al imbuteliatorului,Mike Holmes.

Fabrica de bauturi racoritoare Pepsi de langa Bucuresti, careproduce in acest moment doar Lipton, va deveni in 2011 cea mai mareunitate de productie a companiei americane din Europa.

Pana la finele lui 2011, investitiile Pepsi in locatia dincomuna Dragomiresti, judetul Ilfov, vor ajunge la 150 mil. dolari,urmand a fi transferate aici mai multe linii de imbuteliere dinfabrica companiei de pe Soseaua Viilor din Capitala. Imbuteliatorulmai detine o fabrica in Covasna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO