Companii

PepsiCo a adus un spaniol din Geneva la conducerea Star Foods

22.11.2009, 23:18 424

Urunuela, de origine spaniola, lucreaza de sapte ani la PepsiCosi a venit in Romania de la sediul din Geneva al companiei, iaranterior functiei de director de dezvoltare pe Europa el a fostdirector comercial al PepsiCo in Spania.

Pe piata locala, PepsiCo detine doua companii, imbuteliatorulPepsi Americas si producatorul Star Foods, care realizeaza anualafaceri cumulate de aproximativ 300 mil. euro.

Fostul executiv a plecat dupa cinci ani demandat

Sotiris Yannopoulos a plecat din companie si de pe piata localadupa cinci ani in care a integrat Star Foods Romania in grupulPepsiCo si a coordonat lansarea pe piata a brandului internationalLay's care a inlocuit Star Chips.

Urunuela mizeaza in acest an pe rezistenta pietei chipsurilor infata turbulentelor economice actuale care au adus scaderi inconsum.

"Consumul de chipsuri a scazut cu 2% anul acesta, ceea ceconsideram a fi un mic pas inapoi, luand in considerare actualasituatie economica. Noi am reusit sa mentinem nivelul vanzariloratins in 2008", a declarat noul director al Star Foods Romania.Compania a avut o cifra de afaceri de 98 mil. euro in 2008, ovaloare similara in euro fiind inregistrata si in anul anterior,potrivit datelor de la Ministerul de Finante.

Compania detine o fabrica de chipsuri si alte snacskuri saratein orasul Popesti-Leordeni (judetul Ilfov), unde planificaconstructia unei a doua unitati de productie incepand cu 2010.Cresterea capacitatii locale de productie urmeaza sa acopere inprincipal cererea de pe piata romaneasca, dar si alte piete dinregiune, precum Bulgaria, Republica Moldova sau Polonia, potrivitdatelor comunicate anterior de reprezentantii Star Foods.

PepsiCo a intrat pe piata romaneasca de snacksuri sarate lafinele anului 2004, prin achizitia celui mai mare producator localde profil, Star Foods Romania. Tranzactia a fost incheiata de catreSnack Ventures Europe, un joint-venture intre PepsiCo si GeneralMills, insa ulterior PepsiCo a devenit unicul actionar al StarFoods Romania.

O piata de 300 de milioane de euro

La nivel local, principalii competitori ai Star Foods suntcompaniile Intersnack, Standard Nutricia si European Drinks, pe opiata estimata la peste 300 mil. euro.

Compania are peste 1.000 de angajati in Romania si desfasoara siactivitati de distributie pentru alti producatori alimentari, celmai mare partener fiind Chipita. Chipita este cel mai mare jucatorpe segmentul croissantelor ambalate, cu brandul "7 Days".

In Bulgaria, piata coordonata de la birourile din Bucuresti,Star Foods a achizitionat la inceputul lui 2008 un producator localde seminte si alune ambalate, Penelopa, insa fabrica din Romania acontinuat productia de chipsuri pentru piata bulgareasca. Recent,gigantul PepsiCo a achizitionat integral imbuteliatorul PepsiAmericas - la care detinea anterior 40% din actiuni - printr-otranzactie la nivel international care a avut ca miza principalapiata americana. In Romania, cele doua companii detinute dePepsiCo, Star Foods si Pepsi Americas, functioneaza ca entitatiseparate in acest moment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO