Companii

Peste 4,5 milioane de turişti români şi străini în primele 7 luni în România

Peste 4,5 milioane de turişti români şi străini în...

Autor: Liviu Iancu

01.09.2014, 10:34 689

Din numărul total de turişti, românii au reprezentat 76,9%, restul de 23,1% fiind străini, ponderi apropiate de cele din perioada similară a anului trecut.

Cea mai mare pondere din numărul turiştilor străini au deţinut-o cei din Europa (77,7% din total), iar dintre aceştia, 85,4% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene. Sosirile în hoteluri deţin în întervalul ianuarie-iulie o pondere de 75,2% din totalul sosirilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare. Faţă de perioada similară a anului trecut, sosirile în hoteluri sunt în creştere cu 5,2%.

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică, în aceeaşi perioadă, au însumat 10,56 milioane de nopţi, în creştere cu 5,8%. Din numărul total de înnoptări, 80,3% reprezintă înnoptările turiştilor români.

Durata medie a şederii a fost de 2,4 zile la turiştii români, iar la turiştii străini a fost de 2 zile.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare a fost de 24% pe total structuri de cazare turistică, în creştere cu 1,1 puncte procentuale faţă de perioada similară a anului trecut. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare s-au înregistrat la hoteluri (30,1%) şi la vile turistice (17,7%) .

Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în perioada ianuarie-iulie de 4,58 milioane, în creştere cu 2,2%. Majoritatea vizitatorilor străini provin din ţări europene (92,5%). Din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România 60,2% provin din statele Uniunii Europene. Dintre statele Uniunii Europene cele mai multe sosiri s-au înregistrat din Ungaria (30,2%), Bulgaria ( 23,9%), Germania ( 9,4%), Italia ( 7,2%), Polonia (5,9%) şi Austria (4,2%).

Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în primele şapte luni de 6,8 milioane, în creştere cu 4,7%. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii români pentru plecările în străinătate, reprezentând 74,5% din numărul total de plecări.

În luna iulie 2014, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, sosirile şi înnoptările în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare, au înregistrat creşteri cu 3,7 % , respectiv cu 4,1 %. Comparativ cu luna iulie 2013, în luna iulie 2014 la punctele de frontieră s-a înregistrat o scădere la sosirile vizitatorilor străini (-1,9%), iar la plecările în străinătate ale vizitatorilor români s-a înregistrat o creştere cu 1,6 %.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO