Companii

Peter de Ruiter, PwC: In Romania se colecteaza doar 70% din taxele care ar putea fi colectate

Peter de Ruiter, PwC: In Romania se colecteaza doar 70% din taxele care ar putea fi colectate

Peter de Ruiter, partener si liderul departamentului de consultanta fiscala si juridica in cadrul PricewaterhouseCoopers Romania: Per total, sistemul fiscal din Romania este destul de competitiv, dar ar trebui imbunatatita colectarea taxelor. Pe o scara de la 1 la 10, as situa sistemul fiscal din Romania undeva intre sase si sapte.

27.11.2008, 16:01 85

"In Romania se colecteaza doar 70% din totalul taxelor care ar putea fi colectate, fata de alte tari unde procentul este mult mai ridicat. Spre exemplu, in Spania se colecteaza 95% datorita calitatii mai bune a sistemului fiscal", a spus Peter de Ruiter, precizand ca aceasta a fost una din temele discutate recent cu reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

Veniturile fiscale ale bugetului de stat, adica impozitele pe venit, profit, avere, tranzactii, taxa pe valoare adaugata (TVA) si accize, programate pentru anul 2008, sunt de peste 75 de miliarde de lei (circa 20,6 miliarde de euro), potrivit Ministerului Economiei si Finantelor.
Daca ar fi colectate si restul taxelor de 30% pe care Romania le pierde din evaziunea fiscala sau munca la negru, veniturile fiscale ar fi de peste 107 miliarde de lei (circa 29,3 miliarde de euro). Practic, numai anul acesta s-au pierdut aproape 9 miliarde de euro la bugetul statului.
Seful taxelor de la PricewaterhouseCoopers (PwC), cea mai mare firma de consultanta, spune ca una din masurile pe care ar trebui sa le ia statul roman este imbunatatirea sistemului de colectare a taxelor.
"Este necesara imbunatatirea sistemului de colectare, si anume simplitatea si rapiditatea colectarii taxelor. Impactul pe care il are colectarea taxelor la bugetul statului se vede mai ales acum, in contextul crizei economice. ANAF este din ce in ce mai agresiva in ceea ce priveste colectarea taxelor, si nu o spun in sens negativ. Este evident ca autoritatile fiscale trebuie sa se concentreze mai mult pe colectarea taxelor decat inainte."
Cautarea unor solutii de iesire din criza a condus la formarea a doua tabere: analistii economici, care argumenteaza ca reducerea consumului este cea mai urgenta masura care trebuie luata pentru a evita o aterizare dura a economiei, si unii politicieni, care propun facilitati fiscale, pentru a incuraja consumul si eventual revigorarea economiei. Pana la urma, este de dorit reducerea taxelor?
"Desigur, poate fi o masura buna, care ar putea avea un impact pozitiv. Dar trebuie sa aflam de unde vor veni banii la bugetul statului pentru a acoperi minusul creat de aceste reduceri ale taxelor. Totodata, trebuiesc analizate rezultatele concrete. Exista studii in intreaga lume cu privire la impactul masurilor fiscale in economie. Nu intotdeauna masurile luate au rezultatul asteptat", a explicat de Ruiter.
Stimularea investitiilor in cercetare-dezvoltare si crearea de noi locuri de munca sunt alte doua aspecte pe care ar trebui sa se concentreze statul roman pentru a combate criza globala, in opinia reprezentantului PwC. Aceste aspecte sunt, in orice caz, legate in lant, precizeaza de Ruiter.
Guvernul ar trebui sa fie atent ca orice masura implementata sa nu vina in contradictie cu legislatia europeana, a spus de Ruiter, referindu-se la facilitatile oferite de stat unor categorii specifice de companii si nu intregului sector, ceea ce ar putea fi confundat cu ajutor de stat sau tratament preferential, cum a fost cazul investitiei Ford la Craiova.
Una din cele mai mari probleme pe care le au companiile clienti ai PwC se leaga de recuperarea TVA de la statul roman. TVA-ul este in final suportata de consumator, astfel ca firmele trebuie sa isi recupereze de la stat diferenta dintre taxa aferenta platilor catre furnizor - TVA deductibila, si taxa aferenta incasarilor de la clienti - TVA colectata. In retail lucrurile se misca mai rapid, dar in real estate, unele companii asteapta mai mult de un an ca statul roman sa le returneze TVA-ul, spune de Ruiter.
"Este un abuz ca statul sa invoce motive birocratice pentru a amana plata TVA-ului catre companii. In real estate, sunt mii de companii afectate de intarzierile statului la plata TVA-ului pe motive ce tin de formalitati si birocratie. Companiile ne-au spus ca vor incheia afacerile din Romania din aceasta cauza. In Bulgaria, firmele primesc TVA-ul chiar si la doua saptamani, iar aceasta diferenta afecteaza reputatia Romaniei ca fiind o tara in care e bine sa investesti", a spus de Ruiter.
Durata indelungata a proceselor de judecata si justitia in general reprezinta alt motiv care alunga investitorii straini din Romania, iar de Ruiter apreciaza ca in aceasta directie s-ar putea aduce imbunatatiri majore.
Per total, sistemul fiscal din Romania este destul de competitiv, chiar daca nu este la fel de bine pus la punct ca si cel bulgar, in opinia reprezentantului PwC. "Dar este cu siguranta mai bun decat cel din Ungaria. Pe o scara de la 1 la 10, as situa Romania undeva intre sase si sapte".
Insa sistemul fiscal autohton nu pare sa ofere un cadru prietenos companiilor in ceea ce priveste usurinta de plata a impozitelor, Romania clasandu-se pe locul 146 anul trecut, in coborare cu 12 pozitii fata de anul precedent, din toate tarile din lume, potrivit raportului "Paying Taxes 2009", publicat recent de Banca Mondiala, in colaborare cu PwC.
Peter de Ruiter estimeaza ca anul viitor Romania isi va imbunatati pozitia in topul mondial al usurintei de plata a taxelor.
"Cred ca anul viitor (in raportul de anul viitor cu privire la 2008 - n.red.) Romania se va clasa pe o pozitie intre 100 si 120 din cele 181 de state ale lumii", apreciaza de Ruiter.
Potrivit raportului, Romania sta cel mai prost din lume in ceea ce priveste numarul de plati ale taxelor, cu un numar de 113 plati, ce necesita 202 ore pe an pentru a fi efectuate. Practic, companiile necesita in medie jumatate de ora pe zi pentru plata taxelor.
Studiul a fost realizat pe o companie etalon, cu capital 100% autohton, cinci actionari, 60 de angajati, fara activitati de import-export, precizeaza reprezentantii PwC.
"Romania nu sta foarte rau in ceea ce priveste procentul alocat din profitul brut pentru plata taxelor. Nivelul de 48% o situeaza pe locul 119. Daca ne uitam la Suedia, nivelul taxelor este chiar mai ridicat, de 55%, desi Suedia este la nivel mondial pe locul 42, datorita bonitatii celorlalte criterii: numarul de plati si timpul alocat efectuarii platilor. Deci ca o tara sa fie in prima jumatate a clasamentului, nu trebuie neaparat sa aiba taxe reduse", a subliniat de Ruiter.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO