Companii

Petrolul si gazele se termina in 15 ani: Urmatoarea frontiera de explorare: Marea Neagra

18.11.2009, 00:00 75

In subsolul Romaniei se mai gasesc circa 185 de miliarde demetri cubi de gaze si aproape 75 de milioane de tone de titei, ceeace inseamna inca aproape 15 ani de productie de hidrocarburi laritmul actual dupa mai bine de 150 de ani de explorare a rezervelorde petrol si peste 100 de ani de extractie a gazelor naturale.

Insa numai aproximativ 10% din productia nationala de petrol side gaze naturale provin din Marea Neagra, acesta fiind acum cel maiinteresant teritoriu din punctul de vedere al resurselor tocmai dincauza faptului ca a fost foarte putin explorat.

"Cele mai atractive perimetre pe care le vom scoate laconcesiune sunt cele din Marea Neagra din simplul motiv ca acesteaau fost foarte putin cercetate din punct de vedere geologic.Rezervele pe care le avem acum, cele atestate, indica faptul ca maiavem carbuni pentru urmatorii 30 de ani si petrol si gaze pentruinca 15 ani", a declarat Alexandru Patruti, presedintele AgentieiNationale pentru Resurse Minerale (ANRM) in cadrul conferinteiMediafax Talks about Energy.

ANRM va scoate la licitatie internationala 30 de perimetre dincare 18 sunt localizate in Marea Neagra in zona de 9.700 dekilometri patrati castigati de Romania la Curtea Internationala deJustitie de la Haga intr-un diferend de mai multi ani cu Ucrainaprivind exploatarea platoului continental al Marii Negre. Dinaceasta suprafata castigata de Romania la Haga, circa jumatate esteconcesionata companiei Petrom, restul fiind libera.

"Acordurile de concesiune vor fi semnate in a doua parte aanului viitor. Speram ca la aceste licitatii sa participe companiimari, cu potential economic si tehnic. Deja sunt companiiinteresate", a mai spus Patruti, fara insa a da numele firmelorinteresate. Petrom, cea mai mare companie locala, are in concesiuneo mare suprafata offshore, iar pe o parte din aceasta deja ainceput lucrarile de explorare alaturi de gigantul petrolierExxonMobil.

Romania isi acopera din productia interna de gaze naturale circadoua treimi din consum, iar prin cea de petrol aproape jumatate dinnecesar.

Privatizarile, singura solutie de a face rost debani

Potrivit consultantilor de la Horvath & Partners, solutiaviabila pentru atragerea fondurilor necesare investitiilor pentrusectorul energetic local sunt privatizarile. "Vom vedea privatizariin 2010-2011 sau fuziuni si achizitii? Acum nimeni nu discutadespre acest subiect, dar sunt sigur ca aceasta discutie va apareala un moment dat. Privatizarea este solutia viabila pentru Romaniadin cauza lipsei banilor", spune Kurt Weber, director general incadrul Horvath & Partners Romania. Potrivit unui sondajrealizat de consultantii de la Horvath, 43% dintre managerii expatiindica sectorul energetic ca fiind domeniul cu cel mai marepotential de crestere, inaintea transporturilor siinfrastructurii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO