Companii

Petrom închide permanent rafinăria Arpechim, pentru ca nu a găsit un cumpărător "credibil"

Petrom închide permanent rafinăria Arpechim, pentru ca nu a găsit un cumpărător "credibil"

Autor: Stefan Musgociu

25.03.2011, 11:11 93

Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom (SNP)a decis joi închiderea permanentă a rafinăriei ArpechimPiteşti, deoarece opţiunea vânzării nu este fezabilă încontextul în care compania nu a găsit un cumpărător "credibil" caresă aibă expertiza şi resursele financiare pentru operarearafinăriei.

Rafinăria Arpechim a funcţionat anul trecut numai trei luni, dinraţiuni economice.

"Decizia (...) este în conformitate cu strategia Petrom de amaximiza beneficiile specificului de companie integrată al Petromşi de a creşte eficienţa. Opţiunea vânzării, pe care compania aanalizat-o în ultimul an, nu este fezabilă întrucât nu a fostidentificat un cumpărător credibil care să dispună de expertiza şiresursele financiare necesare operării într-un mod sustenabil şi însiguranţă a rafinăriei. Pe de altă parte, investiţiile în rafinăriaArpechim constituie o provocare având în vedere că este o rafinăriefără ieşire la mare, care importă ţiţei şi, în principal, exportăproduse finite", se spune într-un comunicat al OMV Petrom transmis,vineri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Petrom menţionează că în Europa o serie de alte rafinării, cu otehnologie mai avansată şi cu o poziţionare mult mai bună decâtArpechim se confruntă cu aceeaşi situaţie, fiind deja închise sau neutilizate.

"Cele două opţiuni evaluate până la acest moment pentru Arpechim aufost închiderea sau vânzarea. Propunerea închiderii permanente aArpechim a venit după ce am depus toate eforturile pentru aidentifica un cumpărător capabil să facă toate investiţiilenecesare pentru operarea în siguranţă şi în mod sustenabil arafinăriei. În plus faţă de provocările economice fundamentale -rafinărie mică, ineficientă şi fără ieşire la mare - mediulinternaţional pentru această industrie constituie un contextnefavorabil, cu mai multe rafinării închise sau urmând a fi închiseîn Europa, după încercări nereuşite de vânzare", a declarat, încomunicat, Neil Anthony Morgan, membru al Directoratului Petrom,responsabil cu activitatea de rafinare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO