Companii

Petrom pune sub semnul întrebării prognoza de creştere economică de 1,5% pe 2012

Autor: Andrei Chirileasa

22.02.2012, 09:31 248

Conducerea OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie locală, estimează că preţul mediu al ţiţeiului se va menţine peste valoarea de 100 de dolari pe baril în 2012, ceea ce va susţine rezultatele financiare ale companiei în acest an, după ce în 2011 compania a realizat un profit net record de 3,759 mld. lei (886 mil. euro), în creştere cu 72% faţă de 2010.

Principalele riscuri identificate de companie ţin de evoluţia economiei româneşti.

"Performanţa economiei româneşti va depinde atât de condiţiile economice pe plan extern, cât şi de

implementarea cu succes a unor politici economice adecvate pe plan intern. Deşi creşterea economică se estimează la 1,5% în 2012, există riscuri semnificative ca această proiecţie să se dovedească a fi optimistă. Alegerile parlamentare din acest an ar putea creşte riscul politic, ceea ce ar putea avea un efect nedorit asupra stabilităţii macroeconomice a ţării şi a reformelor. Consolidarea datoriei publice, coroborată cu eforturile continue de a reduce deficitul din sectorul public şi de a promova în continuare

reformele structurale ar trebui să rămană priorităţile guvernului pentru 2012", se arată în raportul în care Petrom îşi publică rezultatele financiare preliminare pe 2011, la secţiunea în care descrie perspectivele pentru 2012.

Compania şi-a planificat pentru acest an investiţii de circa un miliard de euro, şi ia în calcul distribuirea de dividende din profitul pe 2011, însă valoarea acestora nu a fost precizată.

Mariana Gheorghe, CEO Petrom, va fi prezentă săptămâna viitoare 28-29 februarie la evenimentul ZF Power, cel mai puternic eveniment de energie din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO