Companii

Petrom respinge acuzaţiile de manipulare a pieţei şi spune că scumpirea energiei în ianuarie a afectat negativ compania

Petrom respinge acuzaţiile de manipulare a pieţei şi...

Autor: Roxana Rosu

19.10.2017, 12:18 433

OMV Petrom respinge acuzaţiile de manipulare a pieţei şi vulnerabilizare a sistemului energetic naţional, apărute recent în spaţiul public, precizând că nu a beneficiat de preţurile ridicate din ianuarie 2017, ci dimpotrivă, a fost afectată negativ, iar Centrala de la Brazi a lucrat la jumătate din capactitate din cauze tehnice. 

”Aceste alegaţii sunt de natură să afecteze reputaţia companiei şi implicit derularea activităţilor comerciale. OMV Petrom acţionează în deplin acord cu legislaţia din România, pe principii comerciale şi de transparenţă. În ultimii 12 ani, OMV Petrom a contribuit în mod semnificativ la dezvoltarea sectorului energetic, prin investiţii mari in sector, inclusiv în noi capacităţi de producţie electricitate: Centrala de la Brazi este cel mai mare proiect greenfield privat în generarea de energie din Romania de după 1989”, se arată în comunicatul remis BVB.

Precizările OMV Petrom vin în contextul declaraţiile recente ale deputatului PSD, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrii şi servicii, că ”înalţi responsabili şi angajaţi ai OMV Petrom” vor fi convocaţi întrr-o comisie parlamentară pentru a da informaţii despre manipularea pieţei, creşterea artificială a preţului, vulnerabilizarea siguranţei sistemului energetic naţional”. 

Răspunzând acuzaţiilor, OMV Petrom a precizat că întreruperea intenţionată a producţiei şi a comercializării de energie este contrară raţiunii de business a oricărei companii energetice. ”Dezminţim alegaţiile referitoare la manipularea preţurilor la electricitate. Compania nu numai că nu a beneficiat de preţurile ridicate din ianuarie 2017, ci dimpotrivă, a fost afectată negativ”: 

► Din cauza unor defecţiuni tehnice, Centrala de la Brazi funcţiona la 50% din capacitate încă din octombrie 2016, cu trei luni înainte de vârful de preţuri ale electricităţii, înregistrat în ianuarie 2017.

► OMV Petrom a înregistrat pierderi ca urmare a creşterii preţurilor la electricitate. Compania avea în derulare contracte la termen pentru electricitatea ce urma a fi produsă de Centrala de la Brazi. Din cauza indisponibilităţii a jumătate din capacitate, compania a fost nevoită să achiziţioneze cantităţile respective de pe piaţă, la preturi mai mari, pentru a îşi onora obligaţiile contractuale.

► În plus, potrivit REMIT, alte 15 unităţi de producţie din Romania au fost indisponibile pe întreaga durată a lunii ianuarie 2017, similar situaţiei Centralei de la Brazi, cu o capacitate cumulată de peste 3.000 de MW; Centrala de la Brazi reprezenta aproximativ 14% din capacităţile indisponibile.

Reprezentanţii OMV Petrom au mai spus că, în urma creşterii preţurilor la electricitate in ianuarie 2017, Autoritatea Naţionala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) şi Consiliului Concurenţei (CC) au analizat aceasta situaţie. Potrivit declaraţiilor publice ale reprezentanţilor ANRE şi CC, în urma analizei, nu au fost identificate indicii de manipulare a pieţei sau de înţelegeri între jucătorii din domeniu.

”Până la acest moment şi, implicit, anterior lansării in spaţiul public a alegaţiilor menţionate, companiei nu i s-a solicitat de către Comisia parlamentară de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind activitatea ANRE, un punct de vedere referitor la acestea”, se precizează în comunicat. 

Declaraţiile făcute de Iulian Iancu vin în contextul în care Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei şi fost director de afaceri publice în OMV Petrom, a scris într-o postare pe Facebook că recentele modificări aduse Legii gazelor îi favorizează pe ruşii de la Gazprom. "În contextul atacului pe care domnul Răzvan Nicolescu l-a lansat împotriva mea printr-o postare recentă pe contul său pe o reţea de socializare, vreau să fac următoarele precizări: în primul rând, constat că domnia sa a aflat că va fi audiat de Comisia parlamentară de anchetă privind activitatea ANRE şi s-a lansat într-un atac la adresa mea, în speranţa că voi fi impresionat sau speriat", a declarat Iancu într-un comunicat. ”Tot în faţa comisiei de anchetă amintite, domnul Nicolescu va putea da toate explicaţiile necesare, inclusiv pe cele legate de Gazprom. Însă, dacă nu o va putea face, va trebui să o facă la Parchetul General”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO