Companii

Petrom se pregateste pentru productia de energie in 2010

24.05.2007, 19:26 28

Petrom va incepe productia de energie electrica in 2010, daca studiul de fezabilitate pentru centrala de cogenerare de 800 de MW (aprox. 5% din consumul de energie anual al Romaniei) din incinta rafinariei Petrobrazi va fi aprobat de conducerea executiva a companiei in iunie, anul acesta. Acesta este cel mai mare proiect de sine statator realizat pana acum de Petrom. Unitatea de productie are o capacitate mai mare decat cea unui reactor al Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda, iar valoarea proiectului ar putea depasi 600 de milioane de euro.
"Proiectul va fi construit in incinta rafinariei Petrobrazi, alimentarea acestuia facandu-se cu gaze din productia interna a Petrom. Romania are nevoie de asemenea investitii in energie. Acum este momentul pentru astfel de proiecte", a declarat Lacramioara Diaconu, director pe fuziuni si achizitii, relatii cu piata de capital din cadrul Petrom. Proiectul este coordonat de o echipa interdepartamentala din care face parte si Diaconu.
Studiul de fezabalitate pentru realizarea acestui proiect a demarat in august, anul trecut, consultanta pe proiect fiind asigurata de grupul austriac P?yry specializat pe proiecte energetice. Finalizarea proiectului este strans legata de modul in care vor decurge licitatiile pentru achizitia de turbine de cogenerare pe gaz. Singurii furnizori la nivel international de astfel de echipamente sunt General Electric, Alstom, Mitsubishi si Siemens. Avand in vedere amploarea pe care proiecte similare cu cele ale Petrom au luat-o, s-a format o "lunga coada de asteptare" pentru astfel de tehnologii.
"Vrem sa avem productia de energie electrica ca business. Intentionam sa acoperim un portofoliu de proiecte si nu doar centrala de cogenerare. Aceasta va acoperi o buna parte din consumul de energie din Petrom, mai putin al Petrobrazi unde exista deja o centrala de 50 MW care alimenteaza rafinaria", a mai spus Diaconu. Potrivit acesteia, compania deja discuta cu anumiti clienti industriali care ar putea deveni viitorii clienti ai Petrom. Productia obtinuta in noua unitate va putea fi vanduta si traderilor, precum si pe piata spot a Bursei de energie.
La sfarsitul anului trecut, presedintele grupului OMV, actionarul majoritar al Petrom, anunta aceasta intentie de a construi o termocentrala de 800 de MW, doua treimi din productia unitatii urmand sa fie vanduta pe piata libera.
"Ideea de a construi o unitate de productie de energie facea parte dintr-un plan mai vechi al OMV, care de exemplu acum are o divizie separata, Gas&Power (gaze si energie). Avantajul major al locatiei alese este dat de posibilitatea aprovizionarii cu gaze din productia interna, dar si contextul actual al pietei energiei", explica reprezentanta Petrom.
In prezent, privatizarile din segmentul productiei de energie sunt blocate de mai bine de un an.
Acest lucru, care are impact direct asupra investitiilor si deci asupra costurilor cu care se vinde energia, si dorinta consumatorilor industriali de a-si reduce costurile, au determinat in ultima vreme orientarea acestora spre segmentul de productie de energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO