Companii

Piata constructiilor ar putea scadea in acest an cu 35-40% si stagna, intr-un caz optimist, in 2011

02.06.2010, 23:03 14

Piata constructiilor ar putea scadea in acest an cu 35-40%, dela 12,6 miliarde de euro in 2009, si ar putea stagna anul viitor,in cel mai optimist scenariu, a declarat agentiei MEDIAFAXpresedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii(ARACO), Laurentiu Plosceanu. "Subfinantarea si stagnareafinantarilor conduc catre o prognoza de comprimare a pietei maimare decat cea din 2009. In conditiile in care avem o scadere de55% in trimestrul I, probabil ca este un minus de 40% la trimestrulII si nu stim ce va fi in semestrul II, cred ca discutam undeva laun minus 35-40% fata de anul trecut. Lansez cifra cu rezerve caretin de lipsa de transparenta a informatiilor legate de finantarilepublice", a afirmat Plosceanu. El a revizuit in sens negativprognoza anuntata in ianuarie, cand estima ca piata constructiilorar putea stagna sau scadea cu 8-9% in acest an. Printre problemelecu care se confrunta sectorul constructiilor se numara lipsafondurilor private si de la buget, reticenta de finantare abancilor, dar si nivelul ridicat al datoriilor catre firmele deprofil, de 1,5 miliarde de euro, aferente lucrarilor derulate anultrecut. Plosceanu apreciaza ca piata nu isi va pastra ritmul descadere, dar ca in cel mai optimist scenariu va stagna in 2011, pebaza datelor disponibile in prezent.

"Eu cred ca interesul pentru Romania se va mentine, pentru ca eposibil peste 4-5 ani ritmul de dezvoltare de aici sa revina la ocota care sa-i asigure o pozitionare peste media europeana", a spusseful ARACO.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO