Companii

Piata de carte, in cadere libera: Scaderi de pana la 40% ale vanzarilor, reduceri de tiraje si exit-uri fortate

Piata de carte, in cadere libera: Scaderi de pana la 40% ale vanzarilor, reduceri de tiraje si exit-uri fortate
23.04.2009, 00:00 408

"Vanzarile au scazut cu 30-40% in primele trei luni ale acestui an fata de aceeasi perioada anul trecut, la aproape 200.000 de euro. Vom reduce tirajul cu 30-50% si vom distribui doar in magazinele care vor promova la raft cartile", a declarat Gabriel Scanteia, CEO al grupului All Publishing, care a rulat afaceri de 4,3 mil. euro anul trecut.
Cele mai mari cinci edituri de pe piata de carte, care cumuleaza venituri de aproape 24 de milioane de euro in 2008, in crestere cu circa 15% fata de anul anterior, dar sub ratele de 30% anuntate de jucatori, spera, cu toate acestea, ca anul acesta sa se mentina pe linia de plutire, pe o piata estimata la 70 de milioane de euro.

Pe ultimul loc in UE la consumul de carte, dar in top 10 mondial la bere
"In primele trei luni am avut o scadere a numarului de titluri vandute cu 20% fata de aceeasi perioada din 2008. Am vandut aproape 80.000 de exemplare. Au crescut de asemenea si retururile venite de la magazinele ce vand carte, pe motiv ca se vor inchide", a spus Iren Arsene, directorul editurii Curtea Veche, cu afaceri de 2,1 milioane de de euro anul trecut. Cu toate acestea, Iren Arsene vizeaza anul acesta mentinerea veniturilor la nivelul celor de anul trecut.
Cum vor face fata editurile in contextul reducerii vanzarilor, a majorarii costurilor si a pierderii unor spatii de desfacere prin inchiderea unor magazine de carte?
Pe o piata cu un consum de carte ce plaseaza Romania pe ultimul loc in cadrul tarilor din Uniunea Europeana - in timp ce la bere suntem in topul primelor zece tari din lume -, se asteapta ca veniturile sa stagneze anul acesta, jucatorii anticipand in cel mai optimist caz mentinerea ritmului de crestere.
Unul dintre cei mai importanti retaileri de pe piata de carte, Diverta, care opereaza prin 69 de magazine, a inchis la inceputul acestui an trei magazine si urmeaza sa mai inchida si alte unitati neprofitabile.

Doi retaileri de carte au renuntat deja la businessul din Romania
Cu toate acestea, Octavian Radu, proprietarul lantului Diverta, a sesizat si oportunitatile contextului economic actual, care scoate de pe piata lanturi din strainatate care anuntau planuri ambitioase pentru Romania. Radu a semnat recent achizitia librariei ungare Libri, deschisa intr-un centru comercial din Cluj-Napoca, mall in care lantul Diverta nu era prezent.
Libri nu este insa singurul lant de retail de carte care a capitulat in Romania.
Si retailerul ungar Alexandra, care a intrat anul trecut printr-o unitate in Buzau si care anunta 50 de librarii in tara, a iesit definitiv de pe piata romaneasca la inceputul anului.
"Vom incerca sa vindem si online mai mult, dar si direct prin participarea la unele evenimente. Sistemul de distributie este deficitar pe piata romaneasca", a spus Iren Arsene.
Existenta unui sistem de distributie de carte foarte putin dezvoltat duce la cifre globale de afaceri reduse pe piata romaneasca si implicit consum redus comparativ cu alte tari, apreciaza Silviu Lupescu, directorul general si unul dintre actionarii companiei Polirom.

Estimari pesimiste, costuri in crestere, rentabilitate redusa
Si reprezentantii grupului Editorial Corint au declarat ca vor practica anul acesta o politica precauta de editare, vor publica un numar relativ constant de titluri sau chiar in scadere fata de anul trecut. Legat de dinamica veniturilor, ei precizeaza ca este greu de spus in acest moment daca va exista o rata de crestere.
"Vom incerca sa o mentinem macar la nivelul de 10%", a declarat Daniel Penescu, directorul grupului si unul dintre cei trei actionari, alaturi de Luiza Penescu si Cristian Gresanu, care detin un numar egal de actiuni. Grupul Editorial Corint, ce cuprinde editurile Corint, Leda, Runa si Corint Junior, a terminat anul trecut o cifra de afaceri de 21,5 milioane de lei (5,8 milioane de euro), mai mult cu 10% fata de anul trecut, insa sub tintele anuntate, jumatate din vanzari fiind generate de editura Corint.
Si reprezentantii grupului editorial ALL sustin ca, avand in vedere rezultatele obtinute in ultimele trei ale anului trecut, care au fost mult sub nivelul celor previzionate, anul acesta si-au propus acelasi nivel al veniturilor ca anul trecut.
Una dintre problemele cu care se confrunta editurile si care a cauzat obtinerea unor venituri sub asteptari este majorarea costurilor din cauza cresterii pretului pe serviciile de traducere, tiparire, redactare, percepute in euro de parteneri.
Volumele editate percep un pret in lei la raft, dar implica costuri in euro, ceea ce genereaza o rentabilitate mai redusa.

Bugetele cumparatorilor de carte se indreapta spre cheltuieli de baza
"Multe dintre cheltuieli, in special cele cu hartia, cu licentele de traducere, vor influenta negativ costurile", a spus Lupescu. Reprezentantii editurii Polirom sunt singurii care au anuntat previziuni optimiste pentru anul acesta, in sensul mentinerii ritmului de crestere al veniturilor.
Libraria Carturesti, una dintre cele mai importante de pe piata de distributie, a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 5,3 milioane de euro, in crestere cu 43% fata de anul anterior.
Serban Radu, unul din proprietarii librariei, a sustinut ca se asteapta la o crestere moderata a vanzarilor pentru anul acesta de 5-10%.
"Piata de carte a facut eforturi mari sa se apropie de nivelul pietelor de profil din regiune, inregistrand cresteri semnificative in ultimii doi-trei ani. Acest lucru se datoreaza cresterii bazei de clienti de la un an la altul, dar si diversificarii ofertei pe anumite zone de interes", a mai precizat Serban Radu.
Co-proprietarul librariei a mai spus ca este constient ca anumite segmente de clienti ar putea fi afectate de criza financiara si implicit bugetele lor pentru anumite cumparaturi ar putea fi diminuate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO