Companii

Piaţa de fuziuni şi achiziţii dă semne de revigorare

Piaţa de fuziuni şi achiziţii dă semne de revigorare

Autor: Ioana David

13.10.2010, 23:59 53

Zece tranzacţii în valoare totală de peste 140 mil. euro au fostsemnate în ultimele două luni, dintre care trei într-o singură zi,iar consultanţii vorbesc deja despre revenirea pieţei de fuziuni şiachiziţii.

"Sunt foarte mulţi bani în pieţele dezvoltate care îşi cautăculcuşul. Există un raport al Băncii Mondiale care arată că înfiecare zi 2 mld. dolari îşi caută plasamentul din Vest cătrepieţele emergente. Bani există şi sunt sume colosale", a spus DoruLionăchescu (desen), managing partner al firmei de consultanţăCapital Partners. Cea mai mare tranzacţie din ultima perioadă afost preluarea producătorului de ulei Expur Urziceni de cătrecompania franceză Sofiproteol într-o tranzacţie estimată de ZF la60-80 mil. euro. Ieri au devenit publice alte trei tranzacţii carear putea marca începutul unui nou val de achiziţii pe piaţa locală.Gigantul media sud-african Naspers a achiziţionat un pachet de 83%din acţiunile companiei GECAD ePayment International, furnizor deservicii de plată online cu cardul, deţinut de omul de afaceri RaduGeorgescu, şi în aceeaşi zi Cora a anunţat că a plătit 9 mil. europe terenul fostei fabrici de confecţii Asco din Bacău, cu osuprafaţă de 3,5 hectare (390 euro/mp). De asemenea, Nutline,brandul creat de omul de afaceri israelian Amir Krenzia,proprietarul Alka Grup, va intra în portofoliul companiei rivaleIntersnack (Germania). În anii "buni", piaţa de M&A sărea de 5mld. euro. Pentru 2010 prognozele sunt de 1 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO