Companii

Piaţa de fuziuni şi achiziţii se poate dubla

ANUARUL ZF TOP TRANZACŢII va fi lansat în cadrul evenimentului cu acelaşi nume în care vor fi discutate principalele tendinţe în piaţa de fuziuni şi achiziţii. În cadrul conferinţei vor fi premiate cele mai mari tranzacţii, dar şi cei mai activi investitori.

ANUARUL ZF TOP TRANZACŢII va fi lansat în cadrul evenimentului cu acelaşi nume în care vor fi discutate principalele tendinţe în piaţa de fuziuni şi achiziţii. În cadrul conferinţei vor fi premiate cele mai mari tranzacţii, dar şi cei mai activi investitori.

Autor: Ioana David

31.03.2015, 00:04 311
Serviciile medicale, cele financiare şi IT-ul sunt principalele domenii care vor genera tranzacţii anul acesta, sunt de părere consultanţii cu care ZF a discutat pentru Anuarul ZF TOP TRANZACŢII.

Piaţa de M&A va creşte în 2015, într-un context macroeconomic stabil, în care companiile se pot gândi la dezvoltare. Printre deal-urile care se prefigurează în acest an, cele mai aşteptate sunt cele din piaţa de servicii medicale private: vânzarea pachetului majoritar de acţiuni al Regina Maria şi cel minoritar de la MedLife.

„Unele semnale sunt bune, investitori care se uită tot mai mult la piaţa locală, altele nu chiar atât de bune, spre exemplu tranzacţiile suspendate, ca Enel. Cu toate acestea, mă aştept ca tranzacţii mai importante să aibă loc în 2015, astfel încât să vedem o creştere a pieţei de tranzacţii, deşi nu neapărat ca volum“, spune Hein van Dam, partener coordonator consultanţă financiară al Deloitte România.

Un prim semnal a venit de la fondurile de investiţii, care au anunţat cel puţin o achiziţie anul acesta, iar unele dintre ele au în vedere şi exit-uri.

Horia Manda, managing director al Axxess Capital, spunea la începutul anului pentru ZF că studiază mai multe oportunităţi, dar totodată are în vedere să demareze procesul de vânzare pentru o parte dintre companiile deţinute. Printre cele din care va ieşi se numără instituţia de microfinanţare Patria Credit, retailerul de jucării Noriel, firma de închirieri de echipamente Industrial Access, precum şi firma de servicii energetice SE-GES. Dar şi Enterprise Investors, Resource Partners, V4C, dar şi altele au în vedere noi achiziţii în 2015.

„Cred că startul a fost dat, ceea ce reprezintă un semnal puternic şi pentru ceilalţi investitori financiari care stăteau în expectativă“, spune Florenţa Birhala, manager, transaction advisory services în cadrul EY România. La cumpărare au intrat deja Abris Capital care a luat Urgent Curier, Resource Partners, ce şi-a mărit participaţia la World Class, Oresa care a preluat Romanian Business Consult Group.

„Sunt aşteptate câteva tranzacţii în sectorul serviciilor medicale, fiind mai degrabă determinate contextual de necesitatea dezinvestirii. Probabil sectorul bancar va continua să suscite interes în realizarea unor tranzacţii, pe fondul necesităţii consolidării pieţei relevante, dar şi al existenţei unor actori experimentaţi şi extrem de calificaţi pentru înţelegerea, pregătirea şi realizarea unor tranzacţii“, este de părere Radu Stoicoviciu de la PwC.

„Serviciile, cu o menţiune specială cele de IT) sunt susceptibile a furniza un număr semnificativ de tranzacţii întrucât în general pieţele relevante acestora sunt încă neconsolidate, iar valoarea adăugată pe care o generează companiile din domeniu este semnificativă“, spune Stoicoviciu. El este de părere că pe fondul creşterii încrederii în viitor şi în perspectivele de dezvoltare, cotaţiile de evaluare ar putea ajunge să se dubleze în câţiva ani.

„O astfel de ajustare a evaluării ar putea conduce la dublarea valorii pieţei, chiar si pe fondul unei creşteri foarte lente a volumului acesteia. Dacă folosim un indicator de tipul piaţa de M&A raportată la Produsul Intern Brut şi observăm valoarea acestui indicator la nivelul unor pieţe mai dezvoltate (o medie de 5%) este clar că potenţialul pieţei româneşti este mult mai mare decât nivelul înregistrat în ultimii ani“, a adăugat Stoicoviciu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO